Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΤΟ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…

«Άλλαξε η Αθήνα όψη, σαν μαχαίρι δίχως κόψη, πήρε κάτι απ’ την Ευρώπη και ξεφούσκωσε σαν τόπι. Άλλαξαν χαζοί και κούφοι και μας κάναν κλωτσοσκούφι. Άλλαξε κι ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».[1]

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν η απόφαση του Eurogroup προβλέπει ρητά «Συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας», (εκτός από το τέταρτο, το διαρκείας) διευκρινίζοντας ότι το «συμπληρωματικό μνημόνιο» συνιστά προϋπόθεση, ώστε να συμπληρωθεί το επιβαλλόμενο πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος, ενώ η εκταμίευση της πρώτης δόσης, όπως τονίζει η Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Αμέσως μετά και το σχετικό σούσουρο η μετάφραση μετέτρεψε την έννοια «συμπληρωματικό» σε «συμπληρωμένο».

Είπαμε, έμαθαν και οι «κουτόφραγκοι» την «δημιουργική ασάφεια» και τώρα ποιος τους φθάνει. Όσο για το ΔΝΤ, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει το εκτελεστικό Συμβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία πριν το τέλος του έτους.

«Η Ελλάδα επέστρεψε στην υπευθυνότητα», αποφάνθηκε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, «στόχος μας είναι η Ανάπτυξη της Ελλάδας» τόνισε.

Οι σύγχρονοι κατακτητές γνωρίζουν ότι η επιβολή σταθεροποιείται πλέον με το γάντι, ότι δεν χρειάζεται να προκαλούν με δηλώσεις έναν καθηλωμένο στις απαιτήσεις τους πληθυσμό.

Στην ίδια ρότα και ο διακεκριμένος υπάλληλός τους, κατά κόσμον υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και οι συνθήκες επιτρέπουν να επιστρέψουν η εμπιστοσύνη και οι επενδυτές στη χώρα.

Και η περιβόητη «λύση για το χρέος» για την οποία υποτίθεται έγιναν όλοι αυτοί οι «συμβιβασμοί» που έβαλε την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση στο κάδρο των «δοσίλογων» που προηγουμένως κατήγγειλε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ υπάρχει συμφωνία για λύση σε τρεις φάσεις, με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και με ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρεψ’ το. Δεν πήραν ούτε ένα ψίχουλο.

Και το ξέρουν. Δηλώσεις μόνο, όπως αυτές του Τόμσεν, ότι απλά όλοι αναγνωρίζουν το χρέος ως μη βιώσιμο. Μετά το 2018 λοιπόν η συζήτηση, λίγες ασπιρίνες μέχρι τότε για τα μάτια του κόσμου, όσον αφορά τα επιτόκια και τους «κινδύνους που κρύβουν» και τα σπουδαία θα «λυθούν μακροπρόθεσμα».

Το καθεστώς Τσίπρα, λοιπόν, αρχίζει να ψελλίζει τα γνωστά περί σταθερότητας που έχει ανάγκη ο τόπος και τα συναφή. Η αλήθεια είναι ότι παραμένουν συγκρατημένοι. Και η εξήγηση είναι απλή. Η χρησιμότητά τους φαίνεται ότι εξαντλείται. Η αντίστροφη μέτρηση απλά έχει ήδη ξεκινήσει. Θα τους πετάξουν μια ωραιότατη κλωτσιά στον πισινό όταν θα έρθει η ώρα, όπως άλλωστε και στους προκατόχους τους.

Εκτός, πλέον, κι αν θεωρούν ότι ο αριστερός πισινός είναι πιο εκπαιδευμένος και θα αντέξουν λίγο περισσότερο…

Συσπείρωση Αναρχικών

[1] Είναι λόγια του Μανώλη Μπατίνου που έζησε στα χρόνια του Όθωνα. Περιφερόταν στους δρόμους με κουρέλια παρ’ ότι δεν ήταν ζητιάνος, αλλά ποιητής, ρήτορας και φιλόσοφος. Κάποτε και ενώ έβγαζε λόγους σε μια πλατεία τον πλησιάζει ο Ιωάννης Κωλέττης, οπότε και ο Μανώλης Μπατίνος τον ρωτάει αν μπορεί να μιλήσει στην βουλή για να λάβει την απάντηση ότι θα του δινόταν η άδεια μόνο αν πετούσε τα παλιόρουχα που φορούσε και έβαζε καινούργια. Την επόμενη ημέρα ο Μανώλης Μπατίνος εμφανίζεται και πάλι στην ίδια πλατεία με τα ίδια ρούχα αλλά γυρισμένα ανάποδα απαγγέλλοντας τους παραπάνω στίχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου