Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

«Από­βα­ση» Πα­ρια­νών και Αντι­πα­ριω­τών για το Κέ­ντρο Υγείας

Στην Αθή­να με­τα­φέ­ρουν τον α­γώ­να τους οι Πα­ρια­νοί και οι Αντι­πα­ριώ­τες για την α­πο­ψί­λω­ση του Κέ­ντρου Υγείας α­πό για­τρούς, νο­ση­λευ­τές και δια­σώ­στες του Ε­ΚΑΒ. Οι κά­τοι­κοι των δύο κυ­κλα­δί­τι­κων νη­σιών εί­ναι α­πο­φα­σι­σμέ­νοι να κλι­μα­κώ­σουν τον α­γώ­να. Σή­με­ρα, Κυ­ρια­κή, πά­νω α­πό 300 κά­τοι­κοι των δύο νη­σιών με­τα­βαί­νουν στην Αθή­να για να δια­δη­λώ­σουν μπρο­στά α­πό το υ­πουρ­γείο Υγείας και τη Βου­λή των Ελλή­νων. Στις 10 το πρωί της Δευ­τέ­ρας, 4 Φε­βρουα­ρίου, οι με­τα­βαί­νο­ντες στην Αθή­να, πλαι­σιω­μέ­νοι και α­πό τους Πα­ρια­νούς και Αντι­πα­ριώ­τες που δια­μέ­νουν στην Αττι­κή, θα συ­γκε­ντρω­θούν μπρο­στά α­πό το υ­πουρ­γείο Υγείας.
Όσο χρό­νο οι δή­μαρ­χοι Πά­ρου και Αντι­πά­ρου και τα μέ­λη της ε­πι­τρο­πής του «Συ­ντο­νι­στι­κού» θα ε­πι­δί­δουν στον υ­πουρ­γό Υγείας κ. Αν. Λυ­κου­ρέ­ντζο, το υ­πό­μνη­μα δια­μαρ­τυ­ρίας με 6.130 υ­πο­γρα­φές (ε­νή­λι­κων) κα­τοί­κων, το ψή­φι­σμα που ε­νέ­κρι­ναν οι πο­λί­τες των δύο νη­σιών στη με­γά­λη συ­γκέ­ντρω­ση – συλ­λα­λη­τή­ριο της 14ης Δε­κεμ­βρίου 2012, οι υ­πό­λοι­ποι θα δια­δη­λώ­νουν έ­ξω α­πό το υ­πουρ­γείο Υγείας. Από το υ­πουρ­γείο, με α­πλω­μέ­να τα πα­νό, θα κά­νουν πο­ρεία μέ­χρι το Σύ­νταγ­μα. Πρώ­τα θα ε­πι­σκε­φθούν το Γρα­φείο της Ευ­ρω­παϊκής Ένω­σης στη Αθή­να και με­τά θα δια­δη­λώ­σουν μπρο­στά στη Βου­λή, ε­νώ τα μέ­λη της Επι­τρο­πής του Συ­ντο­νι­στι­κού -στην ο­ποία συμ­με­τέ­χουν οι δή­μαρ­χοι Πά­ρου και Αντι­πά­ρου και εκ­πρό­σω­πος της το­πι­κής Εκκλη­σίας- θα συ­να­ντη­θούν με α­ντι­προ­σω­πείες των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών κομ­μά­των –πλην Χρυ­σής Αυ­γής (ό­πως α­πο­φα­σί­στη­κε ο­μό­φω­να στην Πά­ρο).
  
Τρεις χι­λιά­δες παι­διά χω­ρίς παι­δία­τρο

Τα 3.000 πε­ρί­που παι­διά νη­πια­κής και ε­φη­βι­κής η­λι­κίας που κα­τοι­κούν στα νη­σιά της Πά­ρου και της Αντι­πά­ρου εί­ναι χω­ρίς παι­δία­τρο, ε­φό­σον οι δύο ορ­γα­νι­κές θέ­σεις παι­διά­τρου εί­ναι κε­νές ε­δώ και τρία χρό­νια. Για τον εμ­βο­λια­σμό τους, οι γο­νείς εί­ναι α­να­γκα­σμέ­νοι να ε­πι­σκέ­πτο­νται, ό­ταν έ­χουν την οι­κο­νο­μι­κή δυ­να­τό­τη­τα, τη μο­να­δι­κή ι­διώ­τη παι­δία­τρο ή να προ­σφεύ­γουν τους «Για­τρούς του Κό­σμου» και στους για­τρούς α­πό το «Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Κοι­νω­νι­κό Ια­τρείο Ελλη­νι­κού» που φέ­τος προ­σκά­λε­σε ο Σύλ­λο­γος Γυ­ναι­κών Μάρ­πησ­σας. Στα δύο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα που ήρ­θαν οι για­τροί, ε­ξέ­τα­σαν πά­νω α­πό 500 ά­το­μα και εμ­βο­λία­σαν πά­νω α­πό 120 παι­διά, ε­νώ αυ­τό το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο οι «Για­τροί του Κό­σμου» θα βρί­σκο­νται ξα­νά στην Πά­ρο. Από τις τέσ­σε­ρις ορ­γα­νι­κές θέ­σεις πα­θο­λό­γου ή γε­νι­κής ια­τρι­κής που προ­βλέ­πο­νται υ­πάρ­χει μό­νο έ­νας. Από τις δύο θέ­σεις καρ­διο­λό­γου δεν υ­πάρ­χει κα­νέ­νας. Η θέ­ση του γυ­ναι­κο­λό­γου εί­ναι κε­νή. Το ί­διο και η θέ­ση του ορ­θο­πε­δι­κού, της μαίας και δύο θέ­σεις νο­ση­λευ­τριών.
Πρό­σφα­τα, με­τά τις κι­νη­το­ποιή­σεις των κα­τοί­κων, το νο­μαρ­χια­κό νο­σο­κο­μείο της Σύ­ρου προ­σέ­λα­βε ε­πι­κου­ρι­κούς με ε­τή­σια σύμ­βα­ση έ­ναν πα­θο­λό­γο, έ­ναν καρ­διο­λό­γο και έ­ναν γυ­ναι­κο­λό­γο, μπα­λώ­νο­ντας κά­πως την κα­τά­στα­ση. Όμως αυ­τή εί­ναι μια προ­σω­ρι­νή λύ­ση, ε­φό­σον κα­νείς δεν μπο­ρεί να δια­βε­βαιώ­σει ό­τι η σύμ­βα­ση θα α­να­νεω­θεί ή οι για­τροί θα θέ­λουν να μεί­νουν πε­ρισ­σό­τε­ρο. Την Τε­τάρ­τη 30 Ια­νουα­ρίου 2013, το υ­πουρ­γείο προ­κή­ρυ­ξε μια θέ­ση παι­διά­τρου, μία θέ­ση πα­θο­λό­γου κα­θώς και δύο θέ­σεις νο­ση­λευ­τών. Η προ­κή­ρυ­ξη έ­γι­νε, ό­ταν ο υ­πουρ­γός Υγείας πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε α­πό τον βου­λευ­τή Κυ­κλά­δων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Ν. Συρ­μα­λέ­νιο, στην Επι­τρο­πή Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σεων της Βου­λής, ό­τι στην Αθή­να δεν θα έρ­θει μό­νο μια ε­πι­τρο­πή αλ­λά πολ­λοί Πα­ρια­νοί και Αντι­πα­ριώ­τες για να δια­δη­λώ­σουν. Με­τά α­πό αυ­τό τη Δευ­τέ­ρα 21 Ια­νουα­ρίου, ε­πι­κοι­νώ­νη­σε ο ί­διος ο υ­πουρ­γός με το Δή­μαρ­χο Πά­ρου, σύμ­φω­να με τον ο­ποίο ο υ­πουρ­γός του ζή­τη­σε να έρ­θει στην Αθή­να μό­νο η Επι­τρο­πή και ό­χι οι πο­λί­τες, για­τί αυ­τό θα πε­ριέ­πλε­κε τα πράγ­μα­τα. Την α­κό­λου­θη Τρί­τη και την Τε­τάρ­τη υ­πη­ρε­σια­κοί πα­ρά­γο­ντες του υ­πουρ­γείου ε­πι­κοι­νώ­νη­σαν και πά­λι με τον δή­μαρ­χο Πά­ρου.
Όπως έ­γι­νε γνω­στό, οι θέ­σεις που προ­κη­ρύχ­θη­καν α­φο­ρούν και πά­λι ε­πι­κου­ρι­κούς ια­τρούς, αν και ο υ­πουρ­γός Υγείας έ­χει τη δυ­να­τό­τη­τα, σύμ­φω­να με το μνη­μό­νιο που έ­χουν υ­πο­γρά­ψει με την τρόι­κα, να διο­ρί­σει μό­νι­μους ια­τρούς λό­γω «νη­σιω­τι­κό­τη­τας». Να ση­μειώ­σου­με ό­τι το υ­πουρ­γείο έ­χει να προ­κη­ρύ­ξει θέ­σεις μό­νι­μων ια­τρών α­πό το 2010, αλ­λά και ό­ταν προ­κη­ρύσ­σο­νταν θέ­σεις, συ­νή­θως η προ­κή­ρυ­ξη α­πέ­βαι­νε ά­καρ­πη, διό­τι οι ό­ροι της προ­κή­ρυ­ξης δεν ή­ταν ελ­κυ­στι­κοί.

Ίδια κα­τά­στα­ση και στο Ε­ΚΑ­Β

Ίδια κα­τά­στα­ση ε­πι­κρα­τεί και στο Ε­ΚΑ­Β, ό­που α­πό τις 11 θέ­σεις που προ­βλέ­πο­νται ερ­γά­ζο­νται μό­νο 5 δια­σώ­στες, με α­πο­τέ­λε­σμα να μην κα­λύ­πτο­νται ό­λες οι βάρ­διες. Οι τρα­γι­κές συ­νέ­πειες αυ­τής της έλ­λει­ψης φά­νη­καν πρό­σφα­τα, ό­ταν έ­να ζευ­γά­ρι έ­χα­σαν τη ζωή τους σε τρο­χαίο, σε μι­κρή α­πό­στα­ση α­πό το Κέ­ντρο Υγείας, οι ο­ποίοι εν­δε­χο­μέ­νως να μην εί­χαν αυ­τή την τρα­γι­κή κα­τά­λη­ξη, αν υ­πήρ­χε βάρ­δια του Ε­ΚΑΒ.
Ακό­μη χει­ρό­τε­ρη εί­ναι η κα­τά­στα­ση στο φαρ­μα­κείο του Κέ­ντρου Υγείας ό­που α­που­σιά­ζουν α­κό­μη και τα στοι­χειώ­δη. Κά­τι α­νά­λο­γο ι­σχύει και στα υ­πό­λοι­πα α­να­λώ­σι­μα υ­λι­κά κα­θώς και στο μι­κρο­βιο­λο­γι­κό ερ­γα­στή­ριο, το ο­ποίο κα­λύ­πτει μό­νο τα ε­πεί­γο­ντα, με ό,τι αυ­τό συ­νε­πά­γε­ται για την τσέ­πη του φο­ρο­λο­γού­με­νου. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα εί­ναι τα φιλμ που χρη­σι­μο­ποιού­νται για τις α­κτι­νο­γρα­φίες. Υπάρ­χει συ­γκε­κρι­μέ­νος α­ριθ­μός φιλ­μ, σε τέσ­σε­ρα με­γέ­θη, ο ί­διος για ό­λες τις πε­ριό­δους, α­κό­μη και για το κα­λο­καί­ρι ό­που οι κά­τοι­κοι α­πό 13.500, που εί­ναι οι μό­νι­μοι, φθά­νουν τις 75.000 και 80.000. Ιδιώ­τες και φο­ρείς προ­σπα­θούν με προ­σφο­ρές υ­λι­κών να μπα­λώ­σουν κά­πως την κα­τά­στα­ση, αλ­λά δεν μπο­ρούν να υ­πο­κα­τα­στή­σουν το κρά­τος και την υ­πο­χρέω­σή του για δω­ρεάν δη­μό­σια ια­τρι­κή και φαρ­μα­κευ­τι­κή πε­ρί­θαλ­ψη.
Σο­βα­ρό­τα­το πρό­βλη­μα υ­πάρ­χει, ε­πί­σης, στο ζή­τη­μα των «προ­σω­πο­πα­γών» θέ­σεων, οι ο­ποίες κα­ταρ­γού­νται ό­ταν οι υ­πάλ­λη­λοι συ­ντα­ξιο­δο­τού­νται. Ίδιας σο­βα­ρό­τη­τας εί­ναι και το πρό­βλη­μα με τις δια­κο­μι­δές των α­σθε­νών στο νο­σο­κο­μείο της Σύ­ρου ή σε νο­σο­κο­μεία της Αττι­κής –συ­χνά οι α­σθε­νείς και οι συ­νο­δοί τους, στις δια­κο­μι­δές προς το Νο­σο­κο­μείο Σύ­ρου, «α­πο­λαμ­βά­νουν» τις α­νέ­σεις και τον ε­ξο­πλι­σμό ε­νός… καϊκιού.

Η κλι­μά­κω­ση του α­γώ­να

Η «α­πό­βα­ση» των Πα­ρια­νών και των Αντι­πα­ριω­τιών στην Αθή­να α­πο­τε­λεί την κο­ρύ­φω­ση ε­νός α­γώ­να που ξε­κί­νη­σε πριν τρεις μή­νες με ε­νη­με­ρω­τι­κές συ­νε­λεύ­σεις σε ό­λα τα χω­ριά της Πά­ρου και της Αντι­πά­ρου, ό­που δια­πι­στώ­θη­κε ό­τι οι πο­λί­τες ορ­γι­σμέ­νοι α­πό τη δρα­μα­τι­κή κα­τά­στα­ση και τα α­πα­νω­τά κύ­μα­τα βαρ­βα­ρό­τη­τας των μνη­μο­νια­κών μέ­τρων, εί­ναι α­πο­φα­σι­σμέ­νοι να α­ντι­δρά­σουν και κλι­μα­κώ­νο­ντας τον α­γώ­να, να φθά­σουν μέ­χρι το τέ­λος. Ο πρώ­τος κύ­κλος των συ­νε­λεύ­σεων έ­κλει­σε με τη με­γα­λύ­τε­ρη των τε­λευ­ταίων δε­κα­ε­τιών συ­γκέ­ντρω­ση – συλ­λα­λη­τή­ριο, στις 14 Δε­κεμ­βρίου 2012. Η συμ­με­το­χή και οι δια­θέ­σεις των συ­γκε­ντρω­μέ­νων έ­δει­ξαν ό­τι αυ­τή τη φο­ρά οι δη­μό­τες των νη­σιών εί­ναι α­πο­φα­σι­σμέ­νοι να το τρα­βή­ξουν μέ­χρι τη δι­καίω­ση.
Στον α­γώ­να, τώ­ρα, συμ­με­τέ­χουν ό­λοι οι φο­ρείς της Πά­ρου και της Αντι­πά­ρου (δή­μος Πά­ρου, Αντι­πά­ρου, ε­παγ­γελ­μα­τι­κά σω­μα­τεία, σω­μα­τεία ερ­γα­ζο­μέ­νων, πο­λι­τι­στι­κοί και α­θλη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, σύλ­λο­γοι Γυ­ναι­κών, Γο­νέων & Κη­δε­μό­νων, Μα­θη­τι­κά Συμ­βού­λια κ.ά., ε­νώ συ­μπα­ρα­στέ­κο­νται ό­λοι οι σύλ­λο­γοι Πα­ρια­νών και Αντι­πα­ριω­τών της Αθή­νας). Αρχι­κά, υ­πήρ­χε μία δι­στα­κτι­κό­τη­τα ή α­προ­θυ­μία εκ μέ­ρους της πλειο­ψη­φίας του δή­μου Πά­ρου να η­γη­θεί του α­γώ­να. Όταν, ό­μως, δια­πί­στω­σαν ό­τι οι φο­ρείς πή­ραν την κα­τά­στα­ση στα χέ­ρια τους και α­πευ­θύν­θη­καν στην κοι­νω­νία, «πεί­στη­κε». Όλοι σή­με­ρα κα­τα­λα­βαί­νου­με ό­τι α­κό­μη και τα αυ­το­νό­η­τα πρέ­πει να τα διεκ­δι­κή­σου­με με κι­νη­το­ποιή­σεις και α­γώ­να.

Ηλίας Γουρ­δού­κης

Πηγή epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου