Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

«Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου»


ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗ



Την Πέ­μπτη 7 Μαρ­τίου βγαί­νει στη δια­νο­μή το ε­ξαι­ρε­τι­κό ντο­κι­μα­ντέρ του Αντώ­νη Μπο­σκοΐτη, συ­νερ­γά­τη της ε­φη­με­ρί­δας μας, «Κα­τε­ρί­να Γώ­γου - Για την α­πο­κα­τά­στα­ση του μαύ­ρου».
Ένα ά­κρως συ­γκι­νη­τι­κό και συ­ναι­σθη­μα­τι­κό πορ­τρέ­το της η­θο­ποιού και ποιή­τριας Κα­τε­ρί­νας Γώ­γου (1940 - 1993) που φέ­τος συ­μπλη­ρώ­νο­νται 20 χρό­νια α­πό τον πρόω­ρο θά­να­το της. Απο­κλει­στι­κά στον Δα­ναό, τον ι­στο­ρι­κό κι­νη­μα­το­γρά­φο, πού ‘χε φι­λο­ξε­νή­σει και τις δύο πρώ­τες προ­βο­λές του ντο­κι­μα­ντέρ στο πλαί­σιο των Νυ­χτών Πρε­μιέ­ρας και που ή­ταν sold out αρ­κε­τές μέ­ρες πριν!
Η ται­νία, στην ο­ποία χο­ρη­γός ε­πι­κοι­νω­νίας εί­ναι και η «Επο­χή», κερ­δί­ζει σε φορ­μα­λι­στι­κό ε­πί­πε­δο με το έ­ντο­νο κο­ντρά­στ άσ­πρου και μαύ­ρου και τα ε­πι­με­λη­μέ­να κά­δρα, εί­τε πρό­κει­ται για συ­νε­ντεύ­ξεις, εί­τε για τα δρα­μα­το­ποιη­μέ­να μέ­ρη με τη δια­κε­κρι­μέ­νη η­θο­ποιό Λου­κία Μι­χα­λο­πού­λου, ό­χι α­κρι­βώς ως Γώ­γου, αλ­λά ως μία γυ­ναι­κεία ποιη­τι­κή φι­γού­ρα, ευέ­ξα­πτη και αλ­λο­παρ­μέ­νη -πα­ρα­πο­μπή στον ε­κρη­κτι­κό χα­ρα­κτή­ρα της μα­κα­ρί­τισ­σας. Αυ­τόν το χα­ρα­κτή­ρα ο Μπο­σκοΐτης μας τον δί­νει στην ε­ντέ­λεια μέ­σα α­πό πρό­σω­πα που τον φω­τί­ζουν χω­ρίς να ε­πα­να­λαμ­βά­νο­νται: ο αιω­νό­βιος ποιη­τής Νά­νος Βα­λαω­ρί­της α­να­φέ­ρε­ται στο ποιη­τι­κό κα­τε­στη­μέ­νο των χρό­νων της Γώ­γου που την κυ­νή­γη­σε α­δυ­σώ­πη­τα, ε­κεί που οι σκη­νο­θέ­τες Λευ­τέ­ρης Ξαν­θό­που­λος και Ανδρέ­ας Ταρ­να­νάς μι­λούν για τις α­να­πά­ντε­χα υ­ψη­λές πω­λή­σεις του πρώ­του της βι­βλίου, του «Τρία Κλικ Αρι­στε­ρά». Φί­λοι και συ­νά­δελ­φοι της, η Όλια Λα­ζα­ρί­δου, ο Αντώ­νης Κα­φετ­ζό­που­λος, ο Νί­κος Κα­λο­γε­ρό­που­λος, ο Μα­νώ­λης Δε­στού­νης τη θυ­μού­νται με α­γά­πη και δια­βά­ζουν ποιή­μα­τα της στο φα­κό. Ποιή­μα­τά της δια­βά­ζουν α­κό­μη η ποιή­τρια Μα­ρία Λαγ­γου­ρέ­λη και η τραν­σέ­ξουαλ Εύα Κου­μα­ρια­νού, ε­νώ η ο­ρια­κή σχέ­ση με την κό­ρη της και τα ναρ­κω­τι­κά θί­γε­ται α­πό τον σκη­νο­θέ­τη Γιώρ­γο Κορ­δέλ­λα και τον εκ­δό­τη Γιώρ­γο Γαρ­μπή. Ενδιά­με­σα, η ί­δια η Γώ­γου σε σπά­νιο υ­λι­κό αρ­χείου, στα κα­μα­ρί­νια με τον Βα­σί­λη Πα­πα­κων­στα­ντί­νου, «πά­νω-κά­τω» στην «Πα­τη­σίων» και στο σπί­τι της να γρά­φει στη γρα­φο­μη­χα­νή της. Κι α­κό­μη, η πο­λι­τι­κή της δρά­ση μέ­σα α­πό μαρ­τυ­ρίες της Ελέ­νης Πορ­τά­λιου, της Λί­νας Κα­ρα­να­σο­πού­λου, του Γιάν­νη Φε­λέ­κη, τα δύ­σκο­λα παι­δι­κά χρό­νια α­πό τη βιο­γρά­φο της, Αγά­πη-Βιρ­γι­νία Σπυ­ρά­του, η α­πο­τί­μη­ση της α­πό τη ση­με­ρι­νή νε­ο­λαία και α­πό ποιη­τές που την έ­ζη­σαν α­πό «α­πό­στα­ση α­σφα­λείας», σαν τον Γιώρ­γο Χρο­νά της Οδού Πα­νός, τη συν­θέ­τρια Λέ­να Πλά­τω­νος και τον η­θο­ποιό Ρή­γα Αξε­λό.
Στο τέ­λος, λί­γο πριν δού­με το χει­ρό­γρα­φο ποίη­μα της «Εί­μαι ε­λεύ­θε­ρη», ο ποιη­τής Θα­νά­σης Νιάρ­χος ζη­τά­ει να τη θυ­μό­μα­στε μό­νο με α­γά­πη και τί­πο­τα άλ­λο, ε­νώ­νο­ντας το δά­κρυ του μ’ αυ­τό του θε­α­τή.
Σί­γου­ρα η ω­ρι­μό­τε­ρη κι­νη­μα­το­γρα­φι­κή δη­μιουρ­γία του ντο­κι­μα­ντε­ρί­στα Αντώ­νη Μπο­σκοΐτη που τι­μά­ει τη μνή­μη της Κα­τε­ρί­νας Γώ­γου και μέ­σα σε 66 λε­πτά μυεί και τον πιο α­δαή θε­α­τή στο έρ­γο της και την προ­σω­πι­κό­τη­τα της.
Εξαι­ρε­τι­κή και η α­τμο­σφαι­ρι­κή λει­τουρ­γι­κή μου­σι­κή του Κων­στα­ντί­νου Τσιώ­λη με το πια­νι­στι­κό ρέκ­βιεμ στο ε­ναρ­κτή­ριο ζε­νε­ρίκ και τα δια­κρι­τι­κά electronics στις σκη­νές μυ­θο­πλα­σίας να τρυ­πούν κυ­ριο­λε­κτι­κά τ’ αυ­τί και την ψυ­χή του θε­α­τή. Όπως α­κρι­βώς συμ­βαί­νει και θα συ­νε­χί­σει να συμ­βαί­νει με την ποίη­ση της Κα­τε­ρί­νας Γώ­γου.
Μην τη χά­σε­τε αυ­τή την ται­νία!

Από 7 Μαρ­τίου και κά­θε μέ­ρα α­πο­κλει­στι­κά στον Δα­ναό (6.30 - 8.30 – 10.30μ.μ.). Μα­ζί προ­βάλ­λε­ται και το μι­κρού μή­κους ροκ «χά­πε­νιν­γκ» του Αντώ­νη Μπο­σκοΐτη «Damo Suzuki: Αυ­το­σχε­δια­σμοί για μια φω­νή, έ­να ποίη­μα και μια τη­γα­νιά μπά­μιες»(2008) με τον ιά­πω­να ρό­κερ Kenji Damo Suzuki, τον συγ­χω­ρε­μέ­νο ποιη­τή Αντρέα Πα­γου­λά­το και την ερ­μη­νεύ­τρια Σα­βί­να Γιαν­νά­του.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη


Πηγή epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου