Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ο «ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ (;) ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ…

Ο «πανίσχυρος» Ερντογάν αντιμετώπισε μια στρατιωτική στάση εκ μέρους στρατιωτικής κίνησης με την ονομασία «Συμβούλιο Ειρήνης», η καταστολή της οποίας εξελίσσεται.

Καταλήφθηκε το αεροδρόμιο και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, πολεμικά ελικόπτερα με στασιαστές έφθασαν από την Σμύρνη στην Μαρμαρίδα, επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο, στο οποίο διέμενε ο ίδιος ο Ερντογάν, το οποίο και βομβάρδισαν, ενώ πραγματοποιήθηκε σφοδρή μάχη με την φρουρά του. Στασιαστές έπληξαν με πυρά και το κοινοβούλιο, ενώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 βομβάρδιζαν τον χώρο, που περιβάλλει το παλάτι του σουλτάνου, ενώ άλλες δυνάμεις προσπάθησαν να ελέγξουν την γέφυρα του Βοσπόρου.

Το καθεστώς Ερντογάν προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις είτε συμμετεχόντων είτε φερόμενων ότι συμμετείχαν, ενώ 300 είναι οι νεκροί και 1400 οι τραυματίες μέχρι στιγμής.

Ήδη ο αριθμός των συλλήψεων έχει ξεπεράσει τις 8.000 (στρατιωτικοί και δικαστές) από τους οποίους τουλάχιστον οι 6.000 είναι στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων 103 υψηλόβαθμοι (27 στρατηγοί και ναύαρχοι) προερχόμενοι απ’ όλα τα όπλα και απ’ όλη την χώρα. Η διαπόμπευση των συλληφθέντων στασιαστών, η κακοποίηση τους από τον όχλο, τον οποίο ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα καλέσει να βγει στους δρόμους, οι δηλώσεις για επαναφορά της θανατικής ποινής δίνουν το στίγμα της καταστολής που εξελίσσεται.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήδη από την Δευτέρα δήλωναν στο Reuters ότι 8.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα (αφού παρέδωσαν οπλισμό και ταυτότητες) σ’ όλη την χώρα, αναμένοντας και την δικαστική τους δίωξη, ενώ άλλες δημοσιογραφικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό στις 9.000. Αστυνομικές και δικαστικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στην βάση του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιούν νατοϊκές δυνάμεις.

Ο ίδιος ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει παράλληλη διαδικασία απομάκρυνσης δημόσιων υπαλλήλων, που «σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση που είναι υπεύθυνη» για την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ με κυβερνητικό διάταγμα αναστάλθηκαν οι άδειες περισσότερων από 3 εκατομμύρια δημόσιων υπαλλήλων.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ υποστήριξε με δημοσίευμα της ότι άλλοι 2.000 δικαστικοί πρόσκεινται στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ προαναγγέλλει εκκαθαρίσεις και στην ασφάλεια. Σύμφωνα με το CNN Turk 30 κυβερνήτες και πάνω από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί καθαιρέθηκαν, ενώ προσήχθησαν και δέκα επιχειρηματίες στο Αϊδίνι.

Οι εκκαθαρίσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας θα συμπεριλάβουν και τον χώρο των πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει νόμο για εκκαθαρίσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, που θα συμπεριλαμβάνει και την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Αυτή η μικρή ανασκόπηση δείχνει κατά την γνώμη μας ότι η πεποίθηση πολλών και διαφορών αναλυτών εγχώριων ή μη που μιλούν για «ισχυροποίηση» του Ερντογάν είναι τουλάχιστον βιαστικές, ειδ’ άλλως κρύβουν σκοπιμότητες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, όμως, και διάφοροι «αδαείς», που μιλούν για μεγάλη έκπληξη όσον αφορά την απόπειρα του πραξικοπήματος, ενώ ήδη από το Απρίλιο μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ έγραφαν για το σοβαρό ενδεχόμενο να εκδηλωθεί μια τέτοια κίνηση.

Η στρατιωτική κίνηση τελικά εκδηλώθηκε με μεγάλη βιασύνη και ενώ η προσοχή παγκοσμίως ήταν στραμμένη στο μακελειό της Νίκαιας. Και όμως η κίνηση δεν αναβλήθηκε ούτε για λίγες ημέρες. Γεγονός που αποδεικνύει πως, ούτως ή άλλως, ήταν αναπόφευκτη και πως η αναβολή θα έθετε σε κίνηση διαδικασίες οι οποίες έπρεπε να ανακοπούν και οι οποίες δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκην με σχεδιασθείσες κρατικές επιδρομές εναντίον των αντιπάλων του Ερντογάν.

Το τουρκικό κράτος, όπως είναι γνωστό, διεξάγει εδώ και καιρό πολεμικές επιχειρήσεις ισοπεδώνοντας κουρδικές πόλεις και χωριά και δολοφονώντας αμάχους στο εσωτερικό του όσο και έξω από τα σύνορα του. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες στρατηγικές γνώσεις ή πληροφορίες για να συμπεράνουμε ότι η επίδραση θα είναι άμεση. Όπως άμεση θα είναι και η επίδραση όσον αφορά την δυνατότητα του τουρκικού κράτους να συμμετάσχει άμεσα ή τουλάχιστον όπως θα φιλοδοξούσε στις προσεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα σκαριά και αφορούν το συριακό ή την Λιβύη.

Το «αποτυχημένο» πραξικόπημα αφήνει πίσω του, ή θέτει εμπρός του καλύτερα, τεράστιες «εκκρεμότητες», οι οποίες είναι αστείο να εκτιμάται ότι θα «λυθούν» με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, που έχουν εξαγγελθεί σ’ όλη την επικράτεια και αφορούν τελικά εκατομμύρια ανθρώπους. Οι αμερικανοί «φίλοι», αλλά και οι ρώσοι συνομιλητές τους γνωρίζουν από τέτοιου είδους «εκκρεμότητες», όπως γνωρίζουν και να περιμένουν. Το γυαλί έχει ραγίσει. Και θα ραγίσει και άλλο. Το πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αποτελέσει σημαντικό πολιορκητικό κριό. Οι επίδοξοι στασιαστές ήδη μοιάζουν με αγγελούδια μπροστά στον όχλο, των ταγμάτων εφόδου του κυβερνώντος κόμματος, που προσπάθησε να τους λυντσάρει ή με τις εκλεγμένες αρχές που τους διώκουν.

Η εκκίνηση μιας διαδικασίας διαμελισμού του τουρκικού κράτους είναι δεδομένη. Η μορφή που θα πάρει, τα χαρακτηριστικά, η ένταση, οι πρωταγωνιστές ή οι κομπάρσοι σκιαγραφούνται ολοένα και πιο καθαρά.

Όσο για τον ακλόνητο Ερντογάν, αυτός έχει ήδη «πέσει». Ο χρόνος και οι συνθήκες θα οριστούν και θα συσχετιστούν με τις εξελίξεις σε έναν ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο και με την αναδιανομή τεράστιων κυριαρχικών συμφερόντων.

Οι διατρέχουσες πληροφορίες για χαμένα πλοία και ελικόπτερα που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις του τουρκικού κράτους και για διάφορα «επεισόδια», όπως π.χ. κάποιες εκρήξεις στην Άγκυρα ή ένοπλες επιθέσεις στο δικαστικό μέγαρο καθώς και επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Τραπεζούντα, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το ανήσυχο μέλλον του τουρκικού καθεστώτος…

 Συσπείρωση Αναρχικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου