Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Απορρίπτουν το διάλογο οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη

Η λιβυκή αντιπολίτευση αρνήθηκε κατηγορηματικά την προσφορά διαμεσολάβησης του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. «Έχουμε μια πολύ σαφή θέση: είναι πολύ αργά, έχει χυθεί πολύ αίμα», δήλωσε ο Μουστάφα Γεριάνι, υπεύθυνος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο εκπροσωπεί τις πόλεις που ελέγχονται από την εξέγερση και εδρεύει στη Βεγγάζη.
«Εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν για ένα και μοναδικό θέμα: πώς θα φύγει ή θα ανατραπεί ο Καντάφι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει για διαπραγμάτευση», δήλωσε από την πλευρά του ο Αχμεντ Ζαμπρίλ εκ μέρους του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ.
Την πρόταση της Βενεζουέλας απέρριψαν και οι ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει ανάγκη διεθνούς επιτροπής για να ειπωθεί στον συνταγματάρχη Καντάφι αυτό που πρέπει να κάνει για το καλό της χώρας και του λαού του» δηλαδή να φύγει, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

Έρευνα σε βάρος Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

«Επιθυμούμε να σας ανακοινώσουμε πως στις 3 Μαρτίου 2011 το γραφείο του εισαγγελέα αποφάσισε να αρχίσει έρευνα για εγκλήματα που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας από τις 15 Φεβρουαρίου στη Λιβύη», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη και πρόσθεσε πως «εντοπίσαμε ορισμένα άτομα που έχουν ντε φάκτο εξουσία. Τον Καντάφι και το στενό κύκλο του, περιλαμβανομένων των γιων του».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και «στον υπουργό Εξωτερικών, τον επικεφαλής της ασφάλειας του καθεστώτος και των στρατιωτικών πληροφοριών, τον επικεφαλης του προσωπικού ασφαλείας του Καντάφι και τον επικεφαλής του οργανισμού της εσωτερικής ασφάλειας» χωρίς, ωστόσο, να τους κατονομάσει.
«Θέλουμε να επωφεληθούμε από την ευκαιρία αυτή για να επισημάνουμε ότι αν οι δυνάμεις τις οποίες διοικούν διαπράξουν εγκλήματα, μπορεί να θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι», συνέχισε ο εισαγγελέας.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητήσει με απόφασή του το Σάββατο να επιληφθεί της κατάστασης στη Λιβύη ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, εκτιμώντας ότι «οι συστηματικές επιθέσεις» εναντίον του άμαχου πληθυσμού αυτής της χώρας «μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το λιβυκό Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 6.000 ανθρώπων, από τους οποίους 3.000 σκοτώθηκαν στην Τρίπολη και 2.000 στη Βεγγάζη.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε εκ νέου τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι ενέκρινε τη χρησιμοποίηση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών για τη μεταφορά Αιγυπτίων που βρίσκονται στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας. Ο Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητα να διοικεί και «πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Χθες οι καθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης προχώρησαν σε ευρείες επιθέσεις σε διάφορες πόλεις με σημαντικότερη την Μπρέγκα την οποία αναφέρθηκε για λίγο ότι την κατέλαβαν, κάτι όμως που δεν κράτησε παρά ελάχιστα αφού σύντομα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με το Al Jazeera, που επικαλείται ιατρικές πηγές τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Το καθεστώς Καντάφι προχώρησε επίσης στο βομβαρδισμό της Αζνταμπίγια, 30 χλμ. μακριά από την Μπρέγκα.
Σήμερα ωστόσο έχουν γίνει αναφορές για δεκάδες οχήματα με μισθοφόρους που κατέφθασαν στην Μπρέγκα, με στόχο να επιτεθούν εκ νέου στους εξεγερμένους πολίτες. Οι αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν νωρίς το πρωί νέες αεροπορικές επιδρομές κατά της Μπρέγκα. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου εκατό στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι αιχμαλωτίστηκαν από την ένοπλη αντιπολίτευση στην Μπρέγκα.
Πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας από το Νίγηρα, το Μαλί, την Αλγερία και την Μπουρκίνα Φάσο φέρονται να αποκαλύπτουν ότι περίπου 800 Τουαρέγκ έχουν στρατολογηθεί μέχρι στιγμής από τον Καντάφι για να αντιμετωπίσουν τους αντικαθεστωτικούς.

Πηγές των αντικαθεστωτικών ανέφεραν επίσης ότι δυνάμεις πιστές στο Μουαμάρ Καντάφι απωθήθηκαν στο Ρας Λανούφ, 600 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης,
μία ημέρα μετά την επίθεση από εδάφους στην Μπρέγκα. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αναφορές για εισβολή καθεστωτικών δυνάμεων σε νοσοκομεία, όπου εκτελούν ή πετούν ακόμα και από τα παράθυρα τους αντικαθεστωτικούς τραυματίες.
Σημειώνεται ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε σήμερα ότι η Λιβύη μείωσε κατά 25% τις τιμές της βενζίνης κίνησης, εν μέσω των συγκρούσεων που έχει οδηγήσει στη διακοπή της παραγωγής της χώρας σε πετρέλαιο, ενώ ορισμένα διυλιστήρια έχουν ήδη πέσει στα χέρια των εξεγερμένων.
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία κάλεσε η διεθνή κοινότητα να βοηθήσει επειγόντως στον μαζικό επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων ξένων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη. Οι περισσότεροι ανάμεσά τους είναι οικονομικοί μετανάστες από την Αίγυπτο και την Τυνησία αλλά υπάρχουν και πολλοί εργάτες άλλων εθνικοτήτων.
Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ) ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τη μεταφορά 1.700 ανθρώπων από την Τυνησία στην Αίγυπτο. Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στο συνοριακό σταθμό Ρας Τζεντίρ από τις 20 Φεβρουαρίου, μεταξύ τους 31.000 Αιγύπτιοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αρχηγείου των τυνήσιων πυροσβεστών στο σημείο αυτό και «τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι περιμένουν στη λιβυκή πλευρά» των συνόρων.

Ο Καντάφι απειλεί για «ένα νέο Βιετνάµ»

«Δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Θα εισέλθουμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν, αν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν στη χώρα» δήλωσε χθες στο νέο διάγγελμά του ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι. «Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει» ανέφερε προσθέτοντας ότι «το λιβυκό σύστημα, είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού. Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα».
«Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί της επανάστασης του 1969 έδωσαν την εξουσία στο λαό» υποστήριξε και άσκησε κριτική στη Δύση λέγοντας «μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της». Επέρριψε εκ νέου ευθύνες για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα και απέρριψε τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ για τις διαδηλώσεις. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης» και σημείωσε ότι τα μέσα υπερβάλλουν για τον αριθμό των νεκρών τους οποίους. Ο Καντάφι υποστήριξε ότι μόνον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, την ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν πλέον λόγο για χιλιάδες θύματα.
Την ίδια ώρα, ο γιος του Σάιφ αλ-Ισλάμ προέβλεψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Le Figaro ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας «εντός δύο ημερών».

Έκτακτη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ... στις 10/3

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη, στις 10 Μαρτίου, την παραμονή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ με το ίδιο θέμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος. Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή «γεύματος εργασίας», με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, διευκρίνισε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία και η Βρετανία θα υποστηρίξουν την ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, αν οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πολιτών. Παράλληλα, η Γερμανία τάσσεται κατά οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, όπως τόνισε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις για το πιθανό μεταναστευτικό κύμα και τον κίνδυνο κατάρρευσης καθώς και σε πιθανή άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνση των Αιγυπτίων πολιτών από τη Λιβύη. Ο ευάγγελος Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι υπάρχουν 400 με 500 χιλιάδες Αιγύπτιοι πολίτες που θέλουν να αποχωρήσουν από τη Λιβύη και άλλοι 100 χιλιάδες έχουν ήδη διαφύγει οδικώς στην Τυνησία περιμένοντας στις ακτές της χώρας για να μεταφερθούν στην Αίγυπτο.
Ήδη έχει ζητηθεί η βοήθεια και άλλων χωρών όπως της Γαλλίας και της Τουρκίας και «εμείς θα συμβάλουμε με κάποιο τρόπο και με πολεμικά σκάφη και με εμπορικά αν χρειαστεί για να γίνει αυτού του είδους η εκκένωση. Θέλω να αντιληφθείτε το μέγεθος της επιχείρησης. Σε τέτοιου είδους δραστηριότητες το Πολυεθνικό Συντονιστικό Επιχειρήσεων Συντονισμού Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) θα μπορούσε να παίξει έναν ευεργετικό ρόλο».
Πηγή tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου