Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οι εργάτες της Ιαπωνίας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό

Doro-Chiba (Εθνικό Συνδικάτο Σιδηροδρομικών της Chiba)
 

Ας οργανώσουμε δράσεις ανακούφισης της πληγείσας περιοχής με την ενότητα και την αλληλεγγύη των εργατών.

Σταματήστε αμέσως όλα τα πυρηνικά εργοστάσια!

Καμιά απόλυση με δικαιολογία τους σεισμούς!

Ας παλέψουμε για να ζήσουμε!

Ο τεράστιος σεισμός της 11ης Μαρτίου οδήγησε σε μια μεγάλης κλίμακας καταστροφή στη Βορειοανατολική Ιαπωνία και στην υπόλοιπη Ανατολική Ιαπωνία. Ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τί έγινε και το τί γίνεται πραγματικά: πόσες ζωές έχουν χαθεί, πόσοι άνθρωποι χρειάζονται διάσωση, και ούτω καθεξής.  Αυτή τη στιγμή χάνονται πολλές ζωές. Λίγα είναι τα καταφύγια που παρέχουν νερό, τροφή, ηλεκτρισμό ή ιατρική φροντίδα. Επιπρόσθετα, σε πυρηνικά εργοστάσια της Fukushima χάνεται ο έλεγχος λόγω μοιραίας αστοχίας των ψυκτικών συστημάτων και οδεύουν ταχέως στην καταστροφή μετά από δύο εκρήξεις  πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το σχέδιο διάσωσης της Κυβέρνησης έχει φαλιρίσει. Ας οργανώσουμε με την ενότητα και την αλληλεγγύη των εργατών δράσεις ανακούφισης των ανθρώπων και της περιοχής που έχει πληγεί.

Φυσικά, ο τεράστιος σεισμός της Ανατολικής Ιαπωνίας και το Τσουνάμι που ακολούθησε ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη. Είναι, όμως, προφανές ότι δεν είχαν παρθεί αρκετά μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο σεισμός παρά την προειδοποίηση για ένα μεγάλο σεισμό μέσα στη δεκαετία με σιγουριά που έφθανε το 99%. Η πραγματικότητα ήταν ότι η ατζέντα του νεοφιλελευθερισμού είχε σαν αρχή την «ανταγωνιστικότητα και την ατομική ευθύνη» θυσιάζοντας τις τοπικές κοινότητες και τις ζωές των εργαζόμενων. Οι τοπικές κυβερνήσεις ήταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, πολύ μακριά από τη προετοιμασία για πιθανό σεισμό. Οι επεκτεινόμενες καταστροφές του σεισμού είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Fukushima είναι ένα τυπικό παράδειγμα της πτώχευσης των τοπικών κοινοτήτων. Κάτοικοι της περιοχής σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τα πυρηνικά εργοστάσια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που μετά βίας γλίτωσαν το σεισμό, μέσα στο κρύο του χειμώνα. Πολλοί έχουν μολυνθεί από τις εκρήξεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Τα πυρηνικά εργοστάσια είχαν χτιστεί στις «εστίες του σεισμού» από τη κυβέρνηση και τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που επέμεναν ότι τα εργοστάσια ήταν απολύτως ασφαλή και παρείχαν καθαρή ενέργεια. Αποδείχτηκε ένα χυδαίο ψέμα. Τα πυρηνικά εργοστάσια σήμαιναν για τους καπιταλιστές θαυματουργά εργαλεία για μεγάλη κερδοφορία και για τη κυβέρνηση ένα ζωτικό εργαλείο για πυρηνικό εξοπλισμό. Αποκαλύφτηκε με το χειρότερο τρόπο η σημασία αυτών των πολιτικών.

Αναφέρεται ότι τα στρατεύματα των Δυνάμεων Αυτό-Άμυνας (SDF, Self-Defense Forces) θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους τούς δρόμους προς την πληγείσα περιοχή. Οι διασωστικές δραστηριότητες  από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αγωνιά για τη κατάσταση των πληγέντων κατοίκων παρεμποδίζονται στο όνομα της «προστασίας των οδών διάσωσης» από την SDF. Ακόμη και η ελάχιστη υλική διανομή έχει σταματήσει: τρεις μέρες μετά το σεισμό, τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαφανιστεί από τα σούπερ μάρκετ, όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές, αλλά και στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκυο. Ενώ η SDF κυριαρχεί παντού, οι διασωστικές δράσεις, οι μεταφορές και η διανομή προμηθειών διάσωσης έχουν πρόβλημα. Με έκπληξη είδαμε το Αμερικάνικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο Ronald Reagan να πλησιάζει σε λιμάνι κοντά στις πληγείσες περιοχές. Ακόμη και αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, στην οποία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι  στα χαλάσματα ή περιμένουν απομονωμένοι τη διάσωση, για τη κυβέρνηση και τη κυρίαρχη τάξη, η δημόσια ασφάλεια είναι πρώτη στην ατζέντα. Στα σκαριά βρίσκεται μια προσπάθεια να εδραιωθεί ένα “σύστημα κινητοποίησης σε καιρό πολέμου” υπό το σύνθημα «εθνική ενότητα για να ξεπεραστεί η κρίση».

Είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες ειδικά για τα πυρηνικά ατυχήματα είναι «επεξεργασμένες» και τα γεγονότα συγκαλύπτονται με προσοχή. Ακόμη και οι βίαιες εκρήξεις των μονάδων 1 και 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima Daiichi περιγράφονται σαν μη σημαντικές και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τί πραγματικά διαδραματίζεται στον τόπο των ατυχημάτων ενώ μεγάλος όγκος ραδιενεργών υλικών διαρρέει από τους αντιδραστήρες και η κατάρρευση [meltdown] είναι επικείμενη.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο όταν όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στο να αποφευχθεί η κατάρρευση [meltdown] του αντιδραστήρα, η μόνη έγνοια της κυβέρνησης και της ΤEPCO (Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκυο) είναι το πώς θα διατηρηθεί η πολιτική προώθησης της πυρηνικής ενέργειας.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Κυβέρνησης Καν, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα Komei και άλλες, ενώνονται σε μια «πολιτική ανακωχή» στο όνομα του μεγάλου σεισμού και πρόκειται να προτείνουν μέτρα διάσωσης που περιλαμβάνουν «φοροαπαλλαγές για ανακατασκευές», «αναθεώρηση του προϋπολογισμού με κόψιμο του επιδόματος τέκνων», «χρηματοδότηση των χτυπημένων επιχειρήσεων», «οικονομική βοήθεια για ανακατασκευές» κτλ. Ο στόχος τους είναι να ξεπεράσουν τη παρούσα κοινωνική κρίση μέσω μιας συνολικής εκμετάλλευσης και λεηλασίας των εργαζομένων, εκμεταλλευόμενοι την τρομαχτική κατάσταση των πληγέντων ανθρώπων και περιοχών.

Αυτό που χρειάζονται απεγνωσμένα οι εργάτες, οι αγρότες, οι ψαράδες και οι μικρές επιχειρήσεις, που έχασαν τα πάντα στο σεισμό και στο Τσουνάμι, δεν είναι οικονομική ενίσχυση αλλά ένα μέρος να μείνουν, μέσα επιβίωσης, ιατρική περίθαλψη  χωρίς προϋποθέσεις κτλ.  Να καταργηθεί, όχι το επίδομα τέκνων, αλλά, οι αμυντικές δαπάνες.

Σε όλη τη περιοχή της Ανατολικής Ιαπωνίας, πολλοί εργάτες έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους. Ακόμα και στη Νομαρχία της Chiba, 500 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, η περιοχή της παραλίας χτυπήθηκε από την υγροποίηση [liquefaction]: δρόμοι και κτίρια έχουν ρωγμές σε σοβαρό βαθμό. Μεγάλες φωτιές μαίνονται  στη βιομηχανική ζώνη. Σχεδόν η μισή Ιαπωνική Γη έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και η ιαπωνική οικονομία έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα. Το αποτέλεσμα είναι μια ολομέτωπη επίθεση στους εργαζομένους: μαζικές απολύσεις με το πρόσχημα του σεισμού και μεγάλη ανεργία. Ο τεράστιος σεισμός της Ανατολικής Ιαπωνίας θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στην ιαπωνική κοινωνία.

Η κατάσταση των εργατών είχε ήδη φτάσει σε οριακό σημείο όταν ήρθε ο σεισμός. Το χρόνο που πέρασε βιώσαμε ένα βίαιο καταιγισμό μαζικών απολύσεων: τις απολύσεις από την ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας, τις απολύσεις στη JAL, τις απολύσεις πολλών χιλιάδων περιστασιακά εργαζόμενων από τα Ιαπωνικά Ταχυδρομεία. Ένας μεγάλος αριθμός εργατών έχει ριχτεί στη μη μόνιμη εργασία και στη φτώχεια. Παράλληλα, το σύστημα κοινωνικής προστασίας έχει  αποδιοργανωθεί σημαντικά, και γίνεται όλο και πιο δύσκολη η καθημερινή επιβίωση για τους εργαζόμενους ανθρώπους. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, χτύπησε ο μεγάλος σεισμός, δίνοντας ένα μοιραίο χτύπημα σε όλους αυτούς που βρισκόταν στο όριο της επιβίωσης.

Οι κυρίαρχες τάξεις όλου του κόσμου έχουν τρομοκρατηθεί βλέποντας μια κρίσιμη κατάσταση, στην οποία η κατάρρευση της οικονομίας εξαπλώνεται από την Ιαπωνία στις άλλες χώρες στο μέσο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και η έκρηξη των κραυγών της εξαγριωμένης εργατικής τάξης, που πυροδοτείται από αυτές τις εξελίξεις, ταρακουνάει ολόκληρο τον κόσμο.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια πανεθνική καμπάνια των σιδηροδρομικών για να παλέψουμε τη νεοφιλελεύθερη επίθεση. Αυτό το κίνημα κηρύσσει την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας αναζωογόνησης του εργατικού κινήματος συγκεντρώνοντας τις εξαγριωμένες φωνές και  οργανώνοντας μαχητικές δράσεις. Τώρα είναι η στιγμή να προωθήσουμε αυτή τη προσπάθεια δυναμικά.

Ας παλέψουμε για να ζήσουμε.

Να οργανώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις δράση εργατικής ενότητας και την αλληλεγγύης για την ανακούφιση των ανθρώπων και της περιοχής που πλήγηκαν!

Σταματήστε αμέσως όλα τα πυρηνικά εργοστάσια!

Σταματήστε την απόλυση με δικαιολογία το σεισμό!

Ας δώσουμε μια αποφασιστική και τελικό χτύπημα στο νεοφιλελευθερισμό!

Να φύγει η κυβέρνηση Kan!

Το εργατικό σωματείο θα σταθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα!

Κυριακή 20 Μαρτίου           8η επέτειος της επέμβασης στο ΙΡΑΚ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ SHIBUYA

Σταματήστε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια! Ας οργανώσουμε δράσεις ανακούφισης των εργατών!

Ας ακολουθήσουμε την Αιγυπτιακή Επανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου