Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Oµηροι της «Αγροτικής» οι παραγωγοί της Πάρου

Απειλείται με λουκέτο ο Συνεταιρισμός τους που εδώ και 20 χρόνια πασχίζει να απαλλαγεί από τις υποθήκες. Εννέα χρόνια περίμεναν μάταια δικαστική λύση. Ετσι κατέφυγαν σε εξωδικαστική συμφωνία, αλλά η λύση σκόνταψε στους παράλογους μνημονιακούς νόμους και στην πώληση της ΑΤΕ. Πλήρης αδιαφορία από τους πολιτικούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Του Kώστα Μανιμανάκη


Την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, οι αγρότες της Πάρου βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό. Ο Συνεταιρισμός τους -η Ενωση, όπως τον αποκαλούν ακόμη οι Παριανοί- είναι όμηρος της Αγροτικής Τράπεζας, των κυβερνήσεων αλλά και της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμόσει το σχέδιο εξυγίανσης που έχει εκπονήσει. Ο κόπος των αγροτών, τα ακίνητα του Συνεταιρισμού ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί, στον Συνεταιρισμό τους να μπει λουκέτο και οι παραγωγοί του νησιού να χάσουν το μοναδικό τους στήριγμα.

Ακόμη και σήμερα η «Ενωση», αν και δεν μπορεί να πληρώσει τους αγρότες για την παραγωγή που παραδίδουν, συνεχίζει να τροφοδοτεί τους παραγωγούς με φτηνές ζωοτροφές, λιπάσματα και να απορροφά το σύνολο σχεδόν των προϊόντων τους.

«Αλίμονο αν αυτό που φτιάξαμε κλείσει. Θα πρέπει να αγοράζουμε τα πάντα από ιδιώτες σε τιμές υψηλές, ενώ δεν θα έχουμε πού να δώσουμε ούτε το γάλα από τις αγελάδες μας», μας είπε ο Γιώργος Τριβυζάς από τη Χρυσή Ακτή. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχω τη δυνατότητα να κρατήσω τις αγελάδες και τα πρόβατά μου» συμπληρώνει με έμφαση

Στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού -στο ελαιοτριβείο, στο οινοποιείο και κυρίως στο τυροκομείο- τα προϊόντα των Παριανών αποκτούν μοναδική ποιότητα – φημισμένα τυριά, βούτυρο, γλυκόπιοτο κρασί. Οι επισκέπτες του νησιού τα τιμούν και τα αναζητούν αφού γίνονται ανάρπαστα. Οι ίδιοι οι παραγωγοί θέλουν τα προϊόντα τους να γίνουν ακόμη πιο ποιοτικά, αλλά αυτό προϋποθέτει να λυθούν τα χέρια της Ενωσης.

Δεκαπέντε εργαζόμενοι έχουν απομείνει στον Συνεταιρισμό, καθώς στο πλαίσιο της εξυγίανσης το προσωπικό που συνταξιοδοτήθηκε δεν αναπληρώθηκε. Δεκαπέντε εργαζόμενοι, που εδώ κι έναν χρόνο λαμβάνουν μόνο έναντι του μισθού τους γιατί και πάνω τους αντανακλά η δεινή οικονομική κατάσταση της Ενωσης.

Παρ” όλα αυτά οι πωλήσεις παραμένουν υψηλές. Γι” αυτό άλλωστε ο Συνεταιρισμός αποδίδει ετησίως στο κράτος από 600.000 έως 1.000.000 ευρώ σε φόρους και εισφορές. Μα τότε τι συμβαίνει;

Η περιπέτεια του Συναιτερισμού άρχισε εδώ και 20 χρόνια, τότε που λεγόταν Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΑΣ Πάρου και η διοίκηση προσπάθησε να απαλλαγεί από τον δίδυμο θανάσιμο εναγκαλισμό, με το τραπεζικό σύστημα από τη μια και τον κρατικό μηχανισμό από την άλλη.

Τα τελευταία 20 χρόνια όχι μόνο έχει πάψει να δανείζεται αλλά και να πληρώνει δόσεις στην ΑΤΕ, αφού προηγουμένως είχε καταβάλει σχεδόν στο τριπλάσιο το αρχικό κεφάλαιο που είχε πάρει ως δάνειο.

Μάλιστα το 2003 η ΕΑΣ κατέφυγε στα δικαστήρια αρνούμενη να πληρώσει πανωτόκια, ζητώντας παράλληλα να αρθούν οι υποθήκες στα ακίνητά της. Στα δικαστήρια κατέφυγε και η ΑΤΕ με επιταγή πληρωμής. Η πρώτη δίκη δεν έγινε ποτέ. Η δεύτερη, έγινε αμέσως. Το δικαστήριο δικαίωσε την ΕΑΣ Πάρου, απορρίπτοντας τις απαιτήσεις της τράπεζας. Ομως η ΑΤΕ καταχρηστικά, κατά τους συνεταιριστές, συνέχισε να έχει σε υποθήκη όλη την ακίνητη περιουσία του συνεταιρισμού.

«Στα ακίνητά μας έχουμε συνολικά 58 υποθήκες» μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Τσιγώνιας, που αγωνιά για το μέλλον όσων δημιούργησαν οι Παριανοί παραγωγοί.

Θα περίμενε κανείς η λύση να έχει βρεθεί ώς τώρα, όταν μάλιστα η Πάρος αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών πολιτικών και υψηλόβαθμων στελεχών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους οποίους καμαρώνουν για την κυκλαδίτικη καταγωγή τους.

-Πώς και δεν σας έχουν βοηθήσει οι πολιτικοί των Κυκλάδων; ρωτήσαμε τον κ. Τσιγώνια.

«Μόνο υποσχέσεις μάς έδιναν, ότι σύντομα θα είχε λυθεί το θέμα μας. Τώρα δεν βγαίνουν καν στο τηλέφωνο και ας βάζουμε μεσάζοντες τοπικά στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων».

Απελπισμένοι από την ελληνική Δικαιοσύνη, που 8 χρόνια δεν είχε ασχοληθεί με την προσφυγή τους, οι συνεταιριστές για να βγουν από το αδιέξοδο αποφάσισαν το 2011 να συμβιβαστούν εξωδικαστικά με την Αγροτική. Το ζητούμενο ήταν να αρθούν οι υποθήκες από την ακίνητη περιουσία της Ενωσης ώστε να μπορέσει αυτή να την αξιοποιήσει και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

«Προτείναμε στην ΑΤΕ να της μεταβιβάσουμε ακίνητα-φιλέτα αξίας 3,2 εκατομμυρίων ευρώ για να τελειώνουμε επιτέλους» μας είπε ο Αλέξης Γκόκας, διευθυντής του Συνεταιρισμού. «Το σχέδιο βασιζόταν στον μνημονιακό νόμο 4015/2011, που ήταν υποχρεωτικός για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς».

Η ΑΤΕ συμφώνησε με την πρόταση αλλά… η υπόθεση κόλλησε. Πού; «Στον παράλογο νόμο που είχε φτιαχτεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου άρον άρον για να πάρουμε τη δόση».

Ο νόμος αυτός έθετε ως προϋπόθεση για τη μετατροπή της Ενωσης σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό την εξυγίανσή της και την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΑΤΕ, ταυτόχρονα όμως, σε άλλη παράγραφό του, απαγόρευε τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της Ένωσης πριν από την ολοκλήρωση της μετατροπής της.

Παράλογο; Φυσικά, όπως και πολλά άλλα των μνημονιακών νόμων που έχουν περάσει από το Κοινοβούλιο χωρίς ούτε μια ανάγνωση από τους βουλευτές. Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεσμεύτηκε να διορθώσει το παράλογο του νόμου με τροπολογία. Οταν όμως η τροπολογία φτάνει στη Βουλή είναι αργά. Οδεύαμε προς εκλογές και με εντολή Παπαδήμου οι τροπολογίες αποσύρθηκαν.

Μετά τις εκλογές όμως η Αγροτική έσπασε στα δύο και η Τράπεζα Πειραιώς παρέλαβε -όπως παρέλαβε- το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ, ενώ τα χρέη έμειναν στην «κακή» που τελεί υπό εκκαθάριση. Τώρα δηλώνει πως δεν έχει εξουσιοδότηση να τηρήσει τη συμφωνία με τον Συνεταιρισμό.

«Ζητάμε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ να υπογράψει για την υλοποίηση της συμφωνίας και να απελευθερώσει από τις υποθήκες τα ακίνητα του Συνεταιρισμού μας. Ζητάμε κάτι που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη δράση μας και δεν απαιτεί ούτε ένα ευρώ δημόσιας δαπάνης, ούτε απειλεί κανένα δικαίωμα του ελληνικού Δημοσίου. Είναι κρίμα κι άδικο θεμελιώδεις παραγωγικές και κοινωνικές δομές να πέφτουν θύμα των αγκυλώσεων τού οικονομικά, λειτουργικά και ηθικά χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους και να συμπαρασύρονται στην κατάρρευσή του», τονίζει σε υπόμνημά του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου.

Ο χρόνος λειτουργεί ήδη αντίστροφα

Την Τετάρτη οι συνεταιριστές είχαν νέα συνάντηση με τον εκκαθαριστή τής ΑΤΕ. Αν και οι προθέσεις του είναι να βοηθήσει, φαίνεται ότι ένας νέος κύκλος θα αρχίσει. Η ΑΤΕ ζητάει τώρα επανεκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Συνεταιρισμού.

kmanimanakis@gmail.com

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δίνουν ακίνητα φιλέτα για να σώσουν την ΕΑΣ

Σε 10.000.000 ευρώ υπολογίζεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων του συνεταιρισμού.

Η αρχική ακίνητη περιουσία της ΕΑΣ Πάρου ήταν συνολικής αντικειμενικής αξίας 8.000.000 ευρώ. Τα 6 εκατομμύρια αφορούσαν αστικά ακίνητα και τα 2 εκατομμύρια παραγωγικές εγκαταστάσεις.

Στην περιουσία του νέου συνεταιρισμού προστέθηκαν και τα αστικά ακίνητα των εννέα πρώην συνεταιρισμών της Πάρου που συγχωνεύτηκαν με την ΕΑΣ Πάρου, που έχουν αντικειμενική αξία ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Οι συνεταιριστές προτείνουν

Η συμφωνία με την ΑΤΕ περιλαμβάνει τα εξής ακίνητα:

ΔΙΩΡΟΦΟ κτίριο καταστημάτων – γραφείων, εμβαδού 678,74 τ.μ. σε οικόπεδο 513,86 τ.μ. που βρίσκεται επί της πλατείας Μαντώς Μαυρογένους.

ΙΣΟΓΕΙΟ κτίριο καταστημάτων πίσω από την πλατεία Μ. Μαυρογένους (συνέχεια του προηγούμενου) σε οικόπεδο 349,80 τ.μ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ χώρος στον α” όροφο του ακινήτου του Εμπορικού Κέντρου στην Ακτή Βασιλείου (παλιό οινοποιείο), εμβαδού 310 τ.μ.

ΟΙΚΟΠΕΔΟ 286,20 τ.μ. με ισόγεια κτίσματα 150,53 τ.μ. & υπόγειο (ψυγεία) 113,48 τ.μ., στη θέση Περδικάκι Προδρόμου πρώην Κοινότητας Αρχιλόχου (πρώην τυροκομείο Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Αρχιλόχου)

Πληρώνει 1.000.000 σε φόρους και εισφορές, παράγει 4 είδη κρασιών και πολλά είδη τυριών ο Συνεταιρισμός Πάρου, άλλα… κλείνει!

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΟΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΣΤΑΘΜΟΙ
1929
Ιδρύεται η ΕΑΣ Πάρου. Στη δύναμή της είχε 10 συνεταιρισμούς.
2012
Σύμφωνα με τον νόμο 4015/2011 η ΕΑΣ Πάρου μετατρέπεται σε Αγροτικό Συνεταιρισμό και συγχωνεύεται με τους 9 από τους δέκα συνεταιρισμούς της, εκτός αυτού της Αντιπάρου

…………………………………………………………………………………………………………………………………

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Τυροκοµείο, δυναμικότητας 1.000 τόνων γάλακτος ετησίως

Οινοποιείο, δυναμικότητας 3.500 …….σταφυλιών ετησίως

Ελαιουργείο

…………………………………………………………………………………………………………………………

Ποιους εξυπηρετεί

60 γαλακτοπαραγωγούς 200 αμπελουργούς 600 ελαιοπαραγωγούς και……..

Το σύνολο των αγροτών του νησιού αφού διαθέτει αποθηκευτικά κέντρα σε όλη την Πάρο συνολικής έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων από τα οποία διενεργεί εμπόριο αγροτικών εφοδίων.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

4 ετικέτες εμφιαλωμένων κρασιών παράγει το οινοποιείο (Πάρος, Αιγαιοπελαγίτικος, Εκατονταπυλιανή, Μονεμβασιά) με λευκό ξηρό και ερυθρό ξηρό οίνο στις κατηγορίες ΟΠΑΠ τοπικό και κοινό επιτραπέζιο.

Ο κύριος όγκος παραγωγής του τυροκομείου είναι η γραβιέρα. Υπάρχει όμως και όλη η γκάμα των τοπικών τυριών (κεφαλάκι, κεφαλάκι σε ελαιόλαδο, σούρωμα…) αλλά και μυζήθρα και φρέσκο βούτυρο.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΣΟ∆Α

15 άτομα απασχολούνται στον συνεταιρισμό

2-3 εκατομμύρια είναι ο τζίρος (ανάλογα με την ποσότητα της ετήσιας αγροτικής παραγωγής)

600.000 έως 1.000.000 ευρώ είναι οι φόρων, τα τέλη και οι ασφαλιστικές εισφορές που αποδίδονται στο Δημόσιο ετησίως, ανάλογα με τον τζίρο.

Πηγή  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου