Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Εκα­τομ­μύ­ρια Ισπα­νών ε­να­ντίον «λή­σταρ­χου Ρα­χόι»

ΣΕ «ΔΗ­ΜΟ­ΚΡΑ­ΤΙ­ΚΗ Ε­ΞΕ­ΓΕΡ­ΣΗ« ΚΑ­ΛΕ­ΣΕ Η Ε­ΝΩ­ΜΕ­ΝΗ Α­ΡΙ­ΣΤΕ­ΡΑ



Του
Αργύ­ρη Πα­να­γό­που­λου


Eνα, δύο, τρία... Τα με­γά­λα ι­σπα­νι­κά και διε­θνή μέ­σα ε­νη­μέ­ρω­σης α­πο­φεύ­γουν να πουν πό­σα ε­κα­τομ­μύ­ρια πο­λι­τών γέ­μι­σαν ει­ρη­νι­κά την Πέ­μπτη τους δρό­μους και τις πλα­τείες του­λά­χι­στον 80 ι­σπα­νι­κών πό­λεων, για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν ε­να­ντίον των με­γα­λύ­τε­ρων πε­ρι­κο­πών στην ι­στο­ρία της Ισπα­νίας που ε­πι­βάλ­λει η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη κυ­βέρ­νη­ση του Ρα­χόι, με τη βοή­θεια των δε­ξιών ε­θνι­κι­στι­κών κομ­μά­των της Κα­τα­λο­νίας και της Χώ­ρας των Βά­σκων, την «υ­πεύ­θυ­νη α­ντι­πο­λί­τευ­ση» του Σο­σια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος και τις ευ­λο­γίες της ΕΕ. Η α­στυ­νο­μία του Ρα­χόι, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας α­κό­μη και πλα­στι­κές σφαί­ρες, προ­σπά­θη­σε α­πό την αρ­χή να α­ντι­με­τω­πί­σει κα­τα­σταλ­τι­κά το κί­νη­μα δια­μαρ­τυ­ρίας που ξέ­σπα­σε στη χώ­ρα «ε­να­ντίον της λη­στείας», ο­χυ­ρώ­νο­ντας τη βου­λή και άλ­λα δη­μό­σια κτί­ρια στην πε­ρι­φέ­ρεια, και προ­χώ­ρη­σε σε προ­σα­γω­γές και συλ­λή­ψεις για να δη­μιουρ­γή­σει έ­να κλί­μα κοι­νω­νι­κής α­να­σφά­λειας.


Ξε­ση­κω­θεί­τε!

«Οι α­πο­φά­σεις της κυ­βέρ­νη­σης μας ο­δη­γούν στην ελ­λη­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα», τό­νι­σε ο συ­ντο­νι­στής της Ενω­μέ­νης Αρι­στε­ράς Κά­γιο Λά­ρα την Πα­ρα­σκευή το πρωί στη συ­γκέ­ντρω­ση των στε­λε­χών της Ε­Α έ­ξω α­πό την έ­δρα της κυ­βέρ­νη­σης του Ρα­χόι κα­λώ­ντας τους Ισπα­νούς σε μια «δη­μο­κρα­τι­κή ε­ξέ­γερ­ση», για να ρί­ξουν την κυ­βέρ­νη­ση των πε­ρι­κο­πών και της ε­ξα­θλίω­σης. Ο Λά­ρα ζή­τη­σε α­πό «ό­λο το λαό να ορ­γα­νώ­σει μια πραγ­μα­τι­κή ε­ξέ­γερ­ση ε­να­ντίον ε­νός αυ­θε­ντι­κού α­ντι­δη­μο­κρα­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, που στρέ­φε­ται ε­να­ντίον της πλειο­ψη­φίας της κοι­νω­νίας». Κα­τά τη διάρ­κεια της ί­διας συ­γκέ­ντρω­σης – συ­νέ­ντευ­ξής Τύ­που έ­ξω α­πό την έ­δρα της κυ­βέρ­νη­σης, ο Λά­ρα υ­πο­γράμ­μι­σε τον ε­νω­τι­κό και μα­ζι­κό χα­ρα­κτή­ρα των δια­μαρ­τυ­ριών ε­να­ντίον των πε­ρι­κο­πών και το γε­γο­νός ό­τι τό­σο τα συν­δι­κά­τα ό­σο και τα κόμ­μα­τα της α­ρι­στε­ράς ζη­τούν ε­πι­τα­κτι­κά έ­να δη­μο­ψή­φι­σμα για τα μέ­τρα, ε­νώ δεν πα­ρέ­λει­ψε να υ­πο­γραμ­μί­σει ό­τι η Ε­Α θα στη­ρί­ξει κά­θε κί­νη­μα και εκ­δή­λω­ση δια­μαρ­τυ­ρίας στη χώ­ρα.
Ο Λά­ρα εί­χε ε­πι­σκε­φθεί την Πέ­μπτη την έ­δρα των Εργα­τι­κών Επι­τρο­πών στη Μα­δρί­τη για να γί­νει μέ­λος του με­γα­λύ­τε­ρου ι­σπα­νι­κού συν­δι­κά­του. «Το κά­νω με μια πε­ποί­θη­ση ε­μπι­στο­σύ­νης, αλ­λη­λεγ­γύης και α­δελ­φό­τη­τας …Θα πα­ρα­μεί­νω στο συν­δι­κά­το μέ­χρι το τέ­λος της ζωής μου», τό­νι­σε ο Λά­ρα παίρ­νο­ντας την ταυ­τό­τη­τα του μέ­λους των Εργα­τι­κών Επι­τρο­πών α­πό το γε­νι­κό γραμ­μα­τέ­ας τους Τό­ξο, που τό­νι­σε τη «συμ­βο­λι­κή α­ξία» της πρά­ξης του συ­ντο­νι­στή της Ε­Α και υ­πο­γράμ­μι­σε στο Λά­ρα: «Κά­γιο, ε­δώ εί­ναι το σπί­τι σου».

Τα συν­δι­κά­τα στο δρό­μο

Τα δύο με­γα­λύ­τε­ρα συν­δι­κά­τα, οι Εργα­τι­κές Επι­τρο­πές και η σο­σια­λι­στι­κή UGT, προ­κή­ρυ­ξαν ή­δη την πρώ­τη κλα­δι­κή α­περ­γία στις 3 Αυ­γού­στου, στο­χεύο­ντας στην πα­ρά­λυ­ση του σι­δη­ρο­δρο­μι­κού δι­κτύου της Renfe, που ο Ρα­χόι σχε­διά­ζει να ι­διω­τι­κο­ποιή­σει μέ­σα στις ε­πό­με­νες ε­βδο­μά­δες. H κυ­βέρ­νη­ση του Ρα­χόι θα συ­μπλη­ρώ­σει τις πε­ρι­κο­πές των 65 δισ. ευ­ρώ με έ­να ά­με­σο πρό­γραμ­μα ι­διω­τι­κο­ποιή­σεων α­ξίας 30 δισ. ευ­ρώ, που προ­βλέ­πει το ξε­πού­λη­μα α­ε­ρο­δρο­μίων, λι­μα­νιών, με­τα­φο­ρών, των σι­δη­ρο­δρό­μων και της Iberia, και κοι­νών α­γα­θών, ό­πως το νε­ρό και η ε­νέρ­γεια.
Τα μέ­τρα του Ρα­χόι και οι α­πο­φά­σεις της Συ­νό­δου Κο­ρυ­φής και του Eurogroup για τη διά­σω­ση των τρα­πε­ζών ό­χι μό­νο δεν κα­θη­σύ­χα­σαν τις α­γο­ρές, αλ­λά ο­δη­γούν με μα­θη­μα­τι­κή α­κρί­βεια τη χώ­ρα στην πτώ­χευ­ση ή την τρόι­κα, α­φού τα ε­πι­τό­κια δα­νει­σμού ξε­πέ­ρα­σαν εκ νέ­ου το α­πα­γο­ρευ­τι­κό 7%, τρέ­πο­ντας τους ε­πεν­δυ­τές σε μα­ζι­κή φυ­γή α­πό το χρη­μα­τι­στή­ριο της Μα­δρί­της, που έ­κλει­σε την Πα­ρα­σκευή με βου­τιά σχε­δόν 6%.

Να λο­γο­δο­τή­σουν ό­λοι

Η Ε­Α και άλ­λες συλ­λο­γι­κό­τη­τες ε­ξα­νά­γκα­σαν τη δι­καιο­σύ­νη να πα­ρέμ­βει στην υ­πό­θε­ση της κα­τάρ­ρευ­σης της Bankia – Caja Madrid, με α­πο­τέ­λε­σμα 33 ά­το­μα να κιν­δυ­νεύουν να βρε­θούν στο ε­δώ­λιο του κα­τη­γο­ρού­με­νου, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Ρά­το, του πρώην γε­νι­κού διευ­θυ­ντή του ΔΝΤ και πρώην υ­πουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών του Αθνάρ και πρώην διευ­θύ­νο­ντος συμ­βού­λου της τρά­πε­ζας, αλ­λά και του μέ­λους της Ε­Α στο διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο της α­πο­θε­μα­τι­κής τρά­πε­ζας της κυ­βέρ­νη­σης της Μα­δρί­της. Η Ε­Α μά­λι­στα υ­πο­γράμ­μι­σε την α­νά­γκη να λο­γο­δο­τή­σει ό­λο το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο της Bankia, υ­πο­στη­ρί­ζο­ντας την α­πό­λυ­τη δια­φά­νεια.
Την ί­δια στιγ­μή η διε­φθαρ­μέ­νη το­πι­κή κυ­βέρ­νη­ση της Βα­λέν­θια, που ε­λέγ­χε­ται α­πό την α­πό­λυ­τη πλειο­ψη­φία του Λαϊκού Κόμ­μα­τος, α­πο­τέ­λε­σε την πρώ­τη πε­ρι­φέ­ρεια της χώ­ρας που ζή­τη­σε και ε­πι­σή­μως α­πό το ι­σπα­νι­κό κρά­τος έ­να πα­κέ­το διά­σω­σης για­τί να προ­χω­ρή­σει στην α­πο­πλη­ρω­μή λη­ξι­πρό­θε­σμων ο­μο­λό­γων α­ξίας 3,40 δισ. ευ­ρώ για το 2012. Πό­σες α­κό­μη το­πι­κές κυ­βερ­νή­σεις θα κη­ρύ­ξουν ά­με­σα πτώ­χευ­ση, α­φού τα λη­ξι­πρό­θε­σμα χρέη τους μέ­χρι το τέ­λος του έ­τους φθά­νουν τα 15 δισ. ευ­ρώ; Πό­σες α­κό­μη η­μέ­ρες ή ε­βδο­μά­δες θα α­ντέ­ξει ο Ρα­χόι για να ζη­τή­σει την α­πευ­θείας «διά­σω­ση» της Ισπα­νίας α­πό την τρόι­κα; Αρκε­τοί στοι­χη­μα­τί­ζουν ό­τι οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες κι­νη­το­ποιή­σεις των συν­δι­κά­των για το Σε­πτέμ­βριο θα εί­ναι και οι πρώ­τες ε­να­ντίον του Μνη­μο­νίου που θα ε­πι­βά­λει η τρόι­κα τον …Αύ­γου­στο!

epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου