Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Μήνυμα αλληλεγγύης από τους εκπαιδευτικούς της Ιταλίας


Είναι καθήκον μας να αποκρούσουμε αυτές τις πολιτικές και να υπερασπιστούμε την δημόσια εκπαίδευση για όλους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη
Προς το Υπουργείο Παιδείας της ελληνικής κυβέρνησης

Εμείς, τα μέλη της Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Ιταλίας:

Υποστηρίζουμε τον αγώνα των ελληνικών συνδικάτων ενάντια στις συγχωνεύσεις 1933 σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες αποφασίστηκαν χωρίς να υπάρξει μια έστω στοιχειώδης μορφή διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία.

Η απόφαση αυτή, η οποία έχει ως συνέπεια το κλείσιμο 1056 δημοτικών και 205 γυμνασίων και λυκείων, συνιστά βαρύ πλήγμα στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό θα οδηγήσει σε δραματική πτώση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην απώλεια 3000 εκπαιδευτικών θέσεων.

Η δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση δεν είναι ζήτημα λογιστικό το οποίο αφορά την γραφειοκρατία των υπουργείων: Είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο, και πρέπει να αντιμετωπίζεται στην έγνοια για το κοινό καλό και τις προοπτικές των νέων ανθρώπων.

Στην Ιταλία αγωνιζόμαστε ενάντια στις ίδιες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, συνεπώς έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως οι αγώνες που διεξάγονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία είναι κοινοί: χρέος μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο θα αντιπαλέψει αποτελεσματικά τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας και τις κυβερνήσεις να αρνηθούν την επιβολή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, να προασπίσουν το δημοκρατικό δικαίωμα για την ανεξαρτησία λήψης πολιτικών αποφάσεων και να δράσουν σεβόμενοι την εντολή των λαών τους. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν πρέπει να σέβονται τον καθένα και ιδίως τους πιο αδύναμους.

Προς όλα τα Συνδικάτα, κινήματα και τους πολίτες της Ευρώπης

Εμείς, τα μέλη της Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Ιταλίας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους καθηγητές, μαθητές και εργαζόμενους στην Ελλάδα:

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, ακολουθώντας πιστά τις κατευθυντήριες πολιτικές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, έχει περικόψει μισθούς και συντάξεις, έχει αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και έχει διαλύσει το κράτος πρόνοιας. Οι πολιτικές αυτές έχουν ως συνέπεια την χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών των εκπαιδευτικών, τη συγχώνευση και το κλείσιμο πολλών εκπαιδευτικών μονάδων, την μείωση των κονδυλίων για την έρευνα, κλπ. Τα μέτρα αυτά στρώνουν το έδαφος για μια εκπαίδευση πλήρως υποταγμένη στη λογική της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αγώνας των Ελλήνων εργαζομένων είναι και δικός μας αγώνας!

Ο συντονισμός των δράσεων μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι αναγκαίος. Όλα τα κινήματα που σχετίζονται με τη σχολική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα, αλλά και οι ενώσεις των εκπαιδευτικών και των φοιτητών, οι σύλλογοι γονέων και οι σύλλογοι του διοικητικού προσωπικού που εργάζεται στην εκπαίδευση, και, γενικότερα όλες οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης πρέπει να αναλάβουν το έργο του συντονισμού των κινητοποιήσεων και των αγώνων τους.

Είναι καθήκον μας να αποκρούσουμε αυτές τις πολιτικές και να υπερασπιστούμε την δημόσια εκπαίδευση για όλους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου