Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=626335&v=0&q=80&w=300&h=225
                            Δεν φαίνεται τέλος στη φυλάκισή μας

«Ελπίζω απλά εξαιτίας των βασάνων μας, τα μάτια όλου του κόσμου να ξαναστραφούν στο Γκουαντάναμο πριν να είναι πολύ αργά»


Σε απεργία πείνας βρίσκονται 52 από τους 166 κρατουμένους του Campus 6 στο Γκουαντάναμο, διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την απελευθέρωσή τους, καθώςκαι παρ’ ότι 66 κρατούμενοι έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες εδώ και χρόνια συνεχίζεται η κράτησή τους από το 2002. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε έφοδος από τους στρατιώτες, οι οποίοι πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες τους απεργούς πείνας, προκειμένου να τους απομονώσουν σε ατομικά κελιά.
Τους τελευταίους μήνες, από τις 6 Φεβρουαρίου, οι κρατούμενοι του Camp 6, πτέρυγα του Γκουαντάναμο  στην οποία κρατούνται όσοι έχουν επιδείξει «καλή διαγωγή», έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας να  κλείσει επιτέλους αυτό το κολαστήριο, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την κατάργησή του ως την 22η Ιανουαρίου του 2010. Η δέσμευση αυτή βρίσκεται στον αέρα, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα αυτό κατά την ορκωμοσία του τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ το αρμόδιο τμήμα που είχε αναλάβει να ολοκληρώσει το σφράγισμα του Γκουαντάναμο έχει καταργηθεί. Ωστόσο οι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο έφεραν και πάλι το θέμα στην επικαιρότητα διεκδικώντας με το σώμα τους την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους.

Πλαστικές σφαίρες σε απεργούς

Η απεργία πείνας ξεκίνησε με κύριο αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και η βαρβαρότητα που επέδειξε ο στρατός πάνω στους απεργούς επανέφερε το πάγιο αίτημα του σφραγίσματος αυτού του κολαστηρίου. Στο  Camp 6, όπου πραγματοποιείται η απεργία πείνας, οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σιτίζονται και να προσεύχονται μαζί, να προαυλίζονται και να έχουν πρόσβαση σε τηλεόραση.
Από την έναρξη της απεργίας, οι φύλακες άρχισαν να περιορίζουν τον προαυλισμό και να  μειώνουν τα «προνόμια» που έχουν κατακτήσει οι κρατούμενοι. Την Παρασκευή 12 Απριλίου διενήργησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στα κελιά, καταστρέφοντας προσωπικές φωτογραφίες και ποδοπατώντας το Κοράνι, γεγονός το οποίο εκπρόσωπος της στρατιωτικής βάσης διαψεύδει λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτές είναι ανοησίες».
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την επόμενη μέρα, οι κρατούμενοι απεργοί πείνας κάλυψαν τις κάμερες ασφαλείας και τα παράθυρα. Αμέσως δόθηκε εντολή σε ομάδα της Δύναμης Ακραίων Αντιδράσεων (ΔΑΑ) να εισβάλει στην πτέρυγα για να απομονώσει τους κρατουμένους σε ατομικά κελιά. Οι κρατούμενοι αντιστάθηκαν με σκουπόξυλα και οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να τους ακινητοποιήσουν, τραυματίζοντας τέσσερις από αυτούς.

Σε αποκλεισμό το Γκουαντάναμο

Μέχρι σήμερα, οι κρατούμενοι βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ δεν επιτρέπεται να συνομιλήσουν με τους δικηγόρους τους. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της βάσης Ρόμπερτ Ντουράντ «η επιστροφή των κρατουμένων στον κοινόχρηστο χώρο θα επιτραπεί μελλοντικά μόνο αν συμμορφωθούν με τους κανόνες».
Προτού επιβληθεί αποκλεισμός στο Γκουαντάναμο, ο απεργός πείνας Σαμίρ Νατζί αλ Χασάν Μοκμπέλ κατάφερε να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του μεταφέροντάς του τα βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται, προκειμένου να σταματήσει η απεργία πείνας. Έκτοτε, δεν έχει επιτραπεί σε κανένα δικηγόρο να μιλήσει με πελάτη του καθώς κρίνεται ότι «δεν συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης»(!)

«Διεκδικώ την αξιοπρέπειά μου»

«Βρίσκομαι σε απεργία πείνας από τις 10 Φεβρουαρίου και έχω χάσει περισσότερα από 15 κιλά. Δεν θα φάω ωσότου αποκατασταθεί η αξιοπρέπειά μου.
Θα μπορούσα να έχω γυρίσει στο σπίτι μου πριν από χρόνια _ κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι συνιστώ απειλή _ όμως είμαι ακόμη εδώ. Πριν από χρόνια, ο στρατός είπε ότι ήμουν ΄΄φρουρός΄΄ του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά αυτό είναι ανοησία. Πλέον δεν φαίνεται να το πιστεύουν ούτε καν εκείνοι. Ωστόσο δεν τους νοιάζει πόσο καιρό θα μείνω εδώ (...)
Τον περασμένο μήνα, στις 15 Μαρτίου, ήμουν άρρωστος στο νοσοκομείο της φυλακής και αρνήθηκα την τροφή. Μια ομάδα της ΔΑΑ, αποτελούμενη από οκτώ αξιωματικούς της στρατιωτικής αστυνομίας με πλήρη εξάρτυση, εισέβαλε στο δωμάτιό μου. Μου έδεσαν τα χέρια και τα πόδια στο κρεβάτι. Με τη βία μου έβαλαν έναν καθετήρα στο χέρι. Πέρασα 26 ώρες σε αυτή την κατάσταση, δεμένος στο κρεβάτι. Σε αυτό το διάστημα, δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα. Μου έβαλαν καθετήρα, πράγμα που ήταν επώδυνο, εξευτελιστικό και διόλου απαραίτητο. Δεν μου επέτρεψαν ούτε να προσευχηθώ.
 Όταν έρχονται να με δέσουν στη καρέκλα, αν αρνηθώ καλούν τη ΔΑΑ. Συνεπώς έχω μία επιλογή, είτε μπορώ να ασκήσω το δικαίωμά μου να διαμαρτυρηθώ για την κράτησή μου και να με ξυλοκοπήσουν ή να υποβληθώ σε μια επώδυνη βίαιη σίτιση. Δεν θα ευχόμουν τέτοια βάναυση τιμωρία για κανέναν».

 «Είμαι άνθρωπος, όχι διαβατήριο»

»Ο μόνος λόγος που είμαι ακόμη εδώ είναι ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρνείται να στείλει οποιονδήποτε κρατούμενο πίσω στην Υεμένη. Αυτό δεν έχει νόημα. Είμαι άνθρωπος, όχι διαβατήριο και αξίζω να μου συμπεριφέρονται ανάλογα (…) Θα δεχτώ οτιδήποτε για να αποκτήσω ξανά την ελευθερία μου. Τώρα είμαι 35 ετών. Το μόνο που θέλω είναι να ξαναδώ την οικογένειά μου και να κάνω μια δική μου οικογένεια.
Η κατάσταση είναι απελπιστική. Όλοι οι κρατούμενοι εδώ υποφέρουν βαθιά. Τουλάχιστον 40 άτομα κάνουν απεργία πείνας. Καθημερινά πολλοί λιποθυμούν από εξάντληση. Δεν φαίνεται να έχει ένα τέλος η φυλάκισή μας. Ελπίζω απλά εξαιτίας των βασάνων μας, τα μάτια όλου του κόσμου να ξαναστραφούν στο Γκουαντάναμο προτού να είναι πολύ αργά».

Το Κογκρέσο απαγορεύει το σφράγισμα

Την προηγούμενη μέρα της εφόδου είχε επισκεφθεί τη φυλακή ο Ερυθρός Σταυρός, η μόνη οργάνωση στην οποία έχει επιτραπεί η πρόσβαση, ο οποίος κατήγγειλε ότι 15 κρατούμενοι τρέφονται παρά τη θέλησή τους και τέσσερις νοσηλεύονται με τραύματα από πλαστικές σφαίρες. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Πίτερ Μόρερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ομπάμα προκειμένου να τον ενημερώσει για την απεργία πείνας. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Σιμόν Σόρνο «κατατέθηκε κείμενο που υπογράφεται από 25 ΜΚΟ, απαιτώντας το σφράγισμα του Γκουαντάναμο. Ωστόσο αυτό καθυστερεί κατόπιν απαγόρευσης από το Κογκρέσο της μεταφοράς των  κρατουμένων στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστούν. Η απεργία πείνας έρχεται ως ύστατη προσπάθεια των κρατουμένων να διεκδικήσουν μια δίκαιη δίκη».

Οι βασανιστές Μπους, Κλίντον, Ομπάμα

Πολυσέλιδη έκθεση του «Συνταγματικού Σχεδίου» _ μια ομάδα που αποτελείται και από δύο πρώην μέλη του Κογκρέσου _ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις μία ημέρα πριν από τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, κατηγορεί τον Τζορτζ Μπους, τον Μπιλ Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα ως πολιτικά υπεύθυνους για τα απάνθρωπα βασανιστήρια που έχουν υποστεί εκατοντάδες άνθρωποι σε στρατιωτικές  βάσεις, όπως το Γκουαντάναμο. «Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Νέιβι Πιλέι, απαιτώντας να κλείσει αυτό το κολαστήριο.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

«Να πλημμυρίσουμε τη φυλακή με γράμματα αλληλεγγύης» ζητούν συγγενείς κρατουμένων και επιζώντων από το Γκουαντάναμο, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματα των 166 κρατουμένων. Παράλληλα οργανώνουν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας σε κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να γίνει γνωστή η απεργία πείνας των κρατουμένων, αφού εκπρόσωποι της στρατιωτικής βάσης αφήνουν να διαρρέει ότι η απεργία έχει πλέον σταματήσει.
Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να φιμώσουν τις φωνές των κρατουμένων, το ζήτημα του Γκουαντάναμο είναι και πάλι στην επικαιρότητα και είναι χρέος όλων μας  να δηλώσουμε με κάθε τρόπο ότι οι κρατούμενοι πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, από τις οποίες έχουν απαχθεί μόνο και μόνο γιατί κάποιοι αυθαίρετα τους κατηγόρησαν για τρομοκρατία, με βάση τη θρησκεία τους και την καταγωγή τους.

Η 6η πτέρυγα του Γκουαντάναμο σε αριθμούς

* 166 κρατούμενοι
* 52 απεργοί πείνας (37 σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές)
* 66 κρατούμενοι έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες
*   6 κρατούμενοι αναμένουν να δικαστούν
* 15 απεργοί πείνας υποχρεώθηκαν σε σίτιση
*   4 νοσηλεύονται με τραύματα από πλαστικές σφαίρες

Ιωάννα Διαλεισμά

Πηγή epohi.gr

1 σχόλιο:

  1. 3rd Underground Hip Hop Festival Of North Greece

    18 May 2013 in memory of Literal_X

    new promo video with a new song of Literal_x nad Hrwas "Manifesto"

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wvELQH1qCY8

    ΑπάντησηΔιαγραφή