Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η συζήτηση του αναρχικού επαναστάτη Ν.Μάχνο με τον Λένιν το 1918 στο Κρεμλίνο

Η παρακάτω ιστορία αφορά συνάντηση του Λένιν, ηγέτη των Μπολσεβίκων, με τον αναρχικό Καπετάνιο της επανάστασης το 1918, Νέστωρ Μαχνό, στο Κρεμλίνο.
Το αναρχικό κίνημα αρχίζει να αναπτύσσεται στην Ουκρανία τον Σεπτέμβρη του 1918. Ο ίδιος ο Μαχνό οργάνωσε ένοπλες ομάδες αντίστασης αρχικά ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις της Αντάντ που είχαν εισβάλει στις 6 του Μάρτη και σε συνεργασία με τους Τσαρικούς στρατηγούς  επεδίωκαν να επιβάλουν τη δική τους δικτατορία σχεδιάζοντας την ανατροπή του μπολσεβίκικου καθεστώτος. Από την άλλη οι αναρχικοί αγωνίζονταν για την εγκαθίδρυση ελεύθερων σοβιέτ, δίχως ιεραρχικές δομές. Στον στρατό του Μάχνο πολέμησαν δεκάδες χιλιάδες μαχητές κάτω από τα λάβαρα «Ελευθερία ή θάνατος» και «Η γη στους αγρότες, τα εργοστάσια στους εργάτες».
Δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβρη του 1920, γίνεται συμφωνία μεταξύ του Κόκκινου Στρατού των μπολσεβίκων και του Επαναστατικού Στρατού των εξεγερμένων του Μαχνό για κοινή δράση ενάντια στον εθνικιστή Βράνγκελ, του οποίου τα τάγματα θα υποστούν βαριά ήττα στην Κριμαία. Στην συνέχεια ο Φρουνζέ διατάζει να διαλυθεί ο Μαχνοβικός στρατός και όσοι συμμετείχαν σε αυτόν να ενταχθούν στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, με σκοπό την επικράτηση του μπολσεβίκικου καθεστώτος σε όλη την Ουκρανία. Οι Μαχνοβικοί αρνούνται. Οι μπολσεβίκοι επιτίθενται στους Μαχνοβικούς αντάρτες συντρίβοντάς τους. Δεκάδες χιλιάδες αναρχικοί εκτελέστηκαν, κυνηγήθηκαν ή εξορίστηκαν από το δικτατορικό καθεστώς των Μπολσεβίκων. Ο Μαχνό κατέφυγε στο εξωτερικό. Πέθανε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1934.

  Η συζήτηση     http://www.nestormakhno.info/greek/lenin.htm
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου