Τρία αιολικά πάρκα ετοιμάζονται στην κορυφογραμμή του Ίταμου
Αντίθετη βρίσκει την τοπική κοινωνία η κατασκευή τριών αιολικών πάρκων στην περιοχή των Αγράφων, όπου προβλέπεται η τοποθέτηση 48 ανεμογεννητριών του μεγαλύτερου τύπου (ύψος 85 μέτρα) στην κορυφογραμμή του Ίταμου. «Όλοι είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών. Είμαστε ένας νομός που υποστηρίζουμε την πράσινη ενέργεια και αυτό φαίνεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που έχουμε στη λίμνη Πλαστήρα και τα πολλά ιδιωτικά φωτοβολταϊκά πάρκα. Υποτίθεται όμως ότι θέλουμε την πράσινη ενέργεια για να προστατέψουμε τη φύση, αν είναι κατά τη διαδικασία να την καταστρέψουμε δεν έχει νόημα», εξηγεί στην «Εποχή» ο Τάσος Κολτσίδας, μέλος του Συντονιστικού των κοινωνικών φορέων Καρδίτσας για τις διαφωνίες των κατοίκων προς το έργο.
Τα προβλήματα του έργου
Τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται από τους κοινωνικούς φορείς και τους κατοίκους αφορούν πρώτον την εταιρεία. Η ίδια υποστηρίζει πως έχει γίνει περιβαλλοντική έρευνα για το έργο, αλλά αυτή δεν έχει εγκριθεί ακόμα και δεν έχει κατατεθεί σε κανένα αρμόδιο φορέα.
Προκειμένου να κατασκευαστούν αυτά τα τρία αιολικά πάρκα στην κορυφογραμμή απαιτείται η κατεδάφιση του βουνού τόσο για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, όσο και για τη μεταφορά τους με τη διάνοιξη μεγάλων δρόμων και την αλλοίωση του φυσικού τοπίου. Πέραν, όμως, από το περιβαλλοντικό κόστος, υπάρχει και κίνδυνος για ανθρώπινο καθώς σε μικρή απόσταση, κάτω από εκεί που προβλέπεται να γίνει το έργο, υπάρχουν τρία χωριά. Με την ισοπέδωση του βουνού αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα κατολίσθησης, ενώ σημαντικό ζήτημα είναι και η ηχορύπανση που δημιουργείται από τις ανεμογεννήτριες και το κατά πόσο θα επηρεάσει τις ζωές των κατοίκων.
Τα Άγραφα είναι μια περιοχή που ζουν από τον τουρισμό καθώς προσφέρουν δασικά προϊόντα, φυσικό κάλλος, ορειβατικές διαδρομές, χειμερινά αθλήματα κτλ. «Πρόκειται να ισοπεδώσουν όλο το βουνό για ένα έργο που θα έχει ζωή 20-30 χρόνια, αλλά οι αλλαγές στο φυσικό τοπίο θα είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες, επηρεάζοντας την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής για πάντα», τονίζει ο Αποστόλης Παντελής, επίσης μέλος του Συντονιστικού φορέων.
«Σε ένα άλλο αιολικό πάρκο με άλλους πυλώνες, σε άλλα βουνά που έχουμε στην περιοχή χωρίς δάση, με ήδη υπάρχοντα δρόμο κοντά και χωρίς χωριά, δε θα λέγαμε όχι.
Κινητοποιήσεις ενημέρωσης
Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε η συγκεκριμένη περιοχή;», αναρωτιέται ο κ. Κολτσίδας. Οι κάτοικοι θέλοντας να προστατέψουν την περιοχή τους, χωρίς όμως να είναι αρνητικοί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, πρόκειται να κινητοποιηθούν επί του ζητήματος. «Προσπαθούμε να κινήσουμε διαδικασίες ώστε να υπάρξει μία εξέταση συνολικά της περιοχής από το δήμο για το ποια μέρη θα χρησιμοποιούνται και για ποιο λόγο ώστε να μην υπάρχει και στο μέλλον κίνδυνος για άκριτη υλοποίηση οποιασδήποτε πρότασης».
Οι φορείς ήδη κατάφεραν να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο για τους κινδύνους και το ίδιο απέρριψε το αίτημα της εταιρείας. Για το ζήτημα όμως η αρμόδια αρχή που καλείται να αποφασίσει είναι το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας. Ακόμα το ζήτημα δε έχει συζητηθεί, όμως υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν ευήκοα ώτα. Η παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» έδειξε τη στήριξή της στους κατοίκους ανακοινώνοντας ότι «οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας της Καρδίτσας κατά τη γνώμη μας είναι δικαιολογημένες» θέτοντας τις ίδιες ενστάσεις.
Πηγή epohi.gr
να με συγχωρείς, αλλά να μην "είστε όλοι υπερ των ΑΠΕ". 1) Δεν είναι "ανανεώσιμες", δηλαδή δεν γίνεται να κατασευάσεις ούτε μια βίδα για ΑΠΕ, από ΑΠΕ. Δεν υπάρχει χυτήριο ή ελασματουργείο (ή νοσοκομείο χωρις γεννήτρια) που να δουλεύει με ΑΠΕ. 2) Δεν είναι "πηγές". Δηλαδή, κατασκευάζεται κάτι στην Γερμανλια η την Δανία, το πλασάρουν εδώ σαν "οικολογικό", το πληρώνεις, και βασικά κάθετα. 3) Δεν είναι ενέργεια. Όχι όπως τη θέλει το δίκτυο. "Εγχέουν", συνυπάρχουν, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν. Δεν είναι καν συμπληρωματική μορφή ενέργειας, είναι παρασιτική μορφή ενέργειας. Τι να πρωτοπώ... Περόληψη; Είναι πολτικά ορθό λόγω προπαγάνδας να λές "είμαι υπερ των ΑΠΕ". Να μην είσαι. Είναι σαν αν λές "πιστεύω ότι θα σωθεί η ψυχή μου εάν πάω στην Εκκλησία". Σε διαβεβαιώ ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να σωθει η ψυχή σου στην Εκκλησία, από ότι να ηλεκτροδοτήσεις ένα περίπτερο με ΑΠΕ. Και δεν είμαι θρήσκος. Απλά, το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που δεν αποθηκεύεται φτηνά, ή πρακτικά, ή σε ποσότητα, δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ένα πέριπτερο, ένα σούρουπο, μετά 2-3 μέρες συννεφια και άπνοια. Να μην εισαι υπέρ των ΑΠΕ. Είναι ενεργειακή, περιβαλλοντική, και οικονομική οφθαλμαπάτη, δηλαδή "Απάτη".
ΑπάντησηΔιαγραφή