Η Κίνηση είχε προετοιμάσει ένα βίντεο με δηλώσεις βασανισθέντων, γιατρών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, το οποίο έδειξε ότι όσα θα ακούγονταν εκείνη τη μέρα θα ήταν αφηγήσεις που θα θύμιζαν μια άλλη εποχή, αλλά θα μας προσγείωναν στην πραγματικότητα.
«Θα σας γαμήσουμε τη μάνα»
Ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσαρής περιέγραψε όσα υπέστησαν 15 αντιφασίστες διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στη ΓΑΔΑ τον περασμένο Οκτώβρη. «Η πρώτη μας επαφή με τους συλληφθέντες ήταν σοκαριστική. Τα τραύματα ήταν εμφανέστατα. Τα περισσότερα δεν έγιναν κατά τη στιγμή της σύλληψης, εκτός από αυτά με τέιζερ και τα εγκαύματα από τις απευθείας ρίψεις επάνω τους χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά στο κτίριο της κρατικής ασφάλειας. Ομάδα αστυνομικών δήλωσαν στους συλληφθέντες ευθέως την πολιτική τους τοποθέτηση: “Χρυσή Αυγή και θα σας γαμήσουμε τη μάνα”. Δεν τους επέτρεπαν νερό. Τους χτυπούσαν, τους έβριζαν, τους τίναζαν στάχτες στο κεφάλι. Τα χτυπήματα και οι βρισιές ήταν επαναλαμβανόμενα και συνεχή, ιδίως στις γυναίκες. Υπήρχαν δυνατοί προβολείς που τους σημάδευαν στα μάτια. Και αυτό συνεχίστηκε για πολλές ώρες, χωρίς να τους επιτρέπεται ο ύπνος». Η υπόθεση έχει πάρει το δικαστικό δρόμο. Αν ποτέ αποδοθεί δικαιοσύνη, όμως, θα είναι αποτέλεσμα «της βοήθειας από τον ξένο Τύπο, αφού είναι επιλογή της κεντρικής διοίκησης να καλύπτονται τα βασανιστήρια που ασκούν οι αστυνομικοί», κατέληξε ο Δ. Κατσαρής.
«Έλα, Νίκο, η σειρά σου»
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιάννης Μπουρζούκος, πατέρας του 24χρονου Δημήτρη Μπουρζούκου, εκ των τεσσάρων συλληφθέντων τον περασμένο Φλεβάρη στο Βελβεντό Κοζάνης, των οποίων ο βασανισμός «ήταν η αφορμή για να συσπειρωθούν οι οργανώσεις, οι συλλογικότητες και τα άτομα που συμμετέχουν στην Κίνηση», όπως είπε η συντονίστρια εκ μέρους της Κίνησης, Ζωή Γεωργούλα.
«Όταν τους έπιασαν, δεν έφεραν αντίσταση», τόνισε ο Γ. Μπουρζούκος. «Έπειτα τους πήγαν στο ΑΤ Βέροιας, όπου άρχισαν να τους χτυπούν δεμένους. Σε κάποια στιγμή ο διοικητής είπε: “Εδώ μπροστά μου θα τους χτυπάτε; Πηγαίνετέ τους μέσα στα δωμάτια”. Το γιο μου τον γονάτισαν, του έβαλαν κουκούλα και άρχισαν να τον χτυπάνε επί 4 ώρες με εναλλαγή. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή κάποιος από αυτούς που τον χτύπαγε λέει “έλα, Νίκο, η σειρά σου”. Τους άφησαν και λέει ο ένας αστυνομικός: “Άμα θες, πήγαινε να πλυθείς στην τουαλέτα, αλλά μην τρομάξεις με αυτό που θα δεις”. Έμειναν δεμένοι, κοιμήθηκαν δεμένοι, μεταφέρθηκαν δεμένοι στη ΓΑΔΑ». «Τα βασανιστήρια δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο», κατέληξε ο ομιλητής, «Αν η Κίνηση σταματήσει εδώ, θα είναι αποτυχημένη. Πρέπει να εξαπλωθεί σε όλη τη γη».
«Θα σε στείλουμε στο νοσοκομείο»
Ο Γιάννης Μπουρζούκος και ο Δημήτρης Κοπανάς, από τους ομιλητές της συνέντευξης Τύπου
Σοκ προκάλεσε η μαρτυρία του 31χρονου Δημήτρη Κοπανά, πρώην κρατούμενου. «Τις πρώτες τρεις μέρες στη ΓΑΔΑ δεν με ακούμπησαν. Μόλις γύρισα από τον ανακριτή, “απόλαυσα” τη φιλοξενία της αστυνομίας. Όποτε άλλαζε η βάρδια της αστυνομίας με χτυπούσαν αλύπητα. Δεν άφηναν να με δουν οι δικοί μου. Σπασμένα δόντια, μώλωπες παντού σε όλο το πρόσωπο. Όταν με είδε ο δικηγόρος μου την έκτη μέρα, ζήτησε εξηγήσεις. Είπαν ότι πήγα να αποδράσω, παρότι ήμουν κλειδωμένος και δεμένος πισθάγκωνα, και για να μη με πυροβολήσουν με έριξαν από τις σκάλες.
Είχα αμμώδη πέτρα στα νεφρά και χτυπούσα την πόρτα στις 12.30 για να πάω νοσοκομείο. Και επειδή τους σήκωσα από τον καφέ, πέντε δεσμοφύλακες μου ξεκινάνε ξυλοδαρμό και μου φώναζαν “νοσοκομείο θες, στο νοσοκομείο θα σε στείλουμε” και όντως με έστειλαν. Διατάχθηκε ΕΔΕ. Αλλά ΕΔΕ σημαίνει “εγώ δεν είδα”».
Ο Δ. Κοπανάς κατήγγειλε την ύπαρξη Μπλε Κελιών στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού. «Είναι ένας χώρος δύο επί δύο, μπλε αφορολέξ παντού, τρία μέτρα ύψος, και κλιματιστικό. Για 15 λεπτά κρύος αέρας, ο κρατούμενος γυμνός, και από το κρύο στο φουλ ζεστό, και σε κρατάνε 2 ή 3 μέρες, μέχρι να γίνεις “καλό παιδί”. Σου ανοίγουν την πόρτα, σου πετάνε μια πλαστική καραβάνα για να φας, χωρίς πιρούνι. Βρέθηκα για τέσσερις μέρες στα Μπλε Κελιά, επειδή αρνήθηκα τον ενδοσωματικό έλεγχο».
«Ήμασταν αισιόδοξοι. Διαψευστήκαμε»
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Παύλος Κλαυδιανός, πρώην πολιτικός κρατούμενος κατά τη διάρκεια της Χούντας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα να καταργηθούν τα βασανιστήρια: «Είναι η δεύτερη φορά που τυχαίνει να παρέμβω με την τότε “ιδιότητά μου”, η πρώτη ήταν όταν, παρά τον προφανή κίνδυνο για την υγεία του Σάββα Ξηρού, τον ανέκριναν και έγραψα ένα άρθρο στην “Αυγή”. Αλοίμονο αν ζύγιζε η πολιτική διαφωνία μας με το βασανισμό του, που έπρεπε να παρέμβουμε.
Όταν από τα κρατητήρια πηγαίναμε στη φυλακή και συζητάγαμε, λέγαμε ότι με την πτώση της δικτατορίας δεν θα συνεχίσουν τα βασανιστήρια. Ήμασταν αισιόδοξοι. Διαψευστήκαμε. Τα βασανιστήρια δεν σταμάτησαν ποτέ. Δεν αλλάζουν τα πράγματα στη νοοτροπία της εξουσίας, αλλά για αυτό πρέπει να επιμείνουμε να αλλάξουν. Δεν είναι δυνατόν όταν ένας πολίτης για οποιονδήποτε λόγο βρίσκεται σε κάποια μορφή ελέγχου, να χάνει τα δικαιώματά του, την αξία τους. Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο κατηγορείται».
Η ατιμωρησία είναι παραδειγματική
Την Κίνηση στήριξαν με ολιγόλεπτες παρεμβάσεις εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για εθισμό της αστυνομίας σε πρακτικές απόλυτης αδιαφάνειας. Οι αστυνομικοί φέρονται ως ανώνυμοι, χωρίς διακριτικά, και ουσιαστικά εκλαμβάνει τον εαυτό της ως μια συμμορία που συγκρούεται με άλλες. Για αυτό βλέπουμε να μπαίνει η ακροδεξιά ιδεολογία στην αστυνομία. Η ατιμωρησία στην ελληνική αστυνομία είναι παραδειγματική. Για αυτό αυτή η Κίνηση έχει την αξία της. Κάθε άνθρωπος που αξιώνει το κράτος να λειτουργεί με κανόνες, οφείλει να είναι υπαρξιακός εχθρός της απαξίωσης της προσωπικότητας».
Η Γιάννα Κούρτοβικ, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστική η πρακτική των σωματικών ερευνών, που γίνονται με ξεγύμνωμα του θύματος. Είναι πρακτική που χρησιμοποιεί η αστυνομία εκτεταμένα για να εξευτελίζει τα θύματά της. Είμαστε πολύ αργοπορημένοι, πρέπει να αντιδράσουμε και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί».
Η Χρύσα Μπότση από την Act up σημείωσε ότι «η αστυνομία πλέον έχει αναλάβει και ένα προνοιακό κόμματι. Τα κέντρα κράτησης τα διαχειρίζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ένας φορέας δίωξης μπορεί να γίνει φορέας φροντίδας; Στα κέντρα κράτησης κόβονται χέρια 20χρονων γιατί αντιμετώπισαν το κρύο, εσχάτως και λοιμώξεις. Ένας 20χρονος από το Κονγκό έχασε προχτές τα πόδια του από λοίμωξη. Όταν η αστυνομική βία αρχίζει να γίνεται κυρίαρχη, γίνεται αρχή, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».
Τέλος, η Αφροδίτη Μπαμπάση από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων εξέφρασε την ανησυχία από τη συνεργασία της αστυνομίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Τις τελευταίες μέρες, μετά την απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να βάλει τα ΕΚΑΜ του Δένδια μέσα στις φυλακές και να πραγματοποιεί αιφνίδιους ελέγχους καθημερινά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι κρατούμενοι ξεγυμνώνονται και ξυλοκοπούνται ενώ τους φοράνε χειροπέδες. Φοβόμαστε ότι η συνεργασία αυτή θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση».
Ανεξάρτητα από το αδίκημα
Ο Γιάννης Μουζάλας, από τους Γιατρούς του Κόσμου, τόνισε ότι η «Κίνηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη από το αδίκημα και να διεκδικήσει τη μεγαλύτερη διεύρυνσή της. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Το αδίκημα που κυνηγάμε είναι τα βασανιστήρια, όπου και να γίνονται, όπως και σε όποιον και να γίνονται. Αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση συσπείρωσης». Ακόμα ανακοίνωσε τη δημιουργία ανεξάρτητης ιατροδικαστικής υπηρεσίας, που θα μπορεί να κληθεί και να γνωματεύσει για την κάθε καταγγελία.
Είμαστε συν-βασανιστές
Ο πρώην πολιτικός κρατούμενος Περικλής Κοροβέσης δήλωσε: «Τα βασανιστήρια δεν είναι η αυθαίρετη συμπεριφορά ενός οργάνου, είναι μια επίσημη κρατική αρχή, είναι ευθύνη του κράτους. Σκοπός των βασανιστηρίων είναι να κάνουν τον άνθρωπο άσπρη σελίδα και να γράψουν πάνω του την κατηγορία. Δεν είναι τυχαίο όταν κατέθεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης την εποχή της δικτατορίας, ότι όλες οι μαρτυρίες, από διάφορες χώρες, ήταν ίδιες. Εκεί με ρώτησαν αν είχα οδοντόκρεμα στα κρατητήρια. Και με έπιασαν τα γέλια, γιατί δεν είχα καν δόντια, λόγω των βασανιστηρίων. Και μετά σκέφτηκα ότι και η στέρηση της οδοντόκρεμας είναι στέρηση δικαιώματος. Πρέπει να αντιδράσουμε. Αν δεν αντιδράσουμε, είμαστε συν-βασανιστές».
Έτσι το κράτος κρατά την ισχύ του
Ο καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Δουζίνας σε σύντομη παρέμβασή του είπε: «Υπήρχε μια άρρητη συμφωνία να μη συζητάμε τα βασανιστήρια. Να γίνονται αλλά να μη γράφονται, να είναι μυστικά, με έναν τρόπο να μην βλέπει ο κόσμος τα σημάδια στο σώμα των βασανισμένων. Αυτό είναι που άλλαξε. Τα τελευταία δέκα χρόνια η δημοσιοποίηση των βασανιστηρίων έχει γίνει κεντρικός τρόπος άσκησης πολιτικής. Το είδαμε στο Αμπού Γκράιμπ, το Γκουαντάναμο. Γιατί, λοιπόν, φτάσαμε στο φώτοσοπ; Θυμάστε τι είπαν. Χρειαζόταν αναγνωρισιμότητα... Είναι μια προσπάθεια για να γίνει ένα ξεκαθάρισμα για το ποιος είναι τελικά ο άνθρωπος. Η Ελλάδα ως ανεξάρτητη χώρα ή ως κυρίαρχο κράτος βρίσκεται υπό επίθεση. Είναι η τρόικα και η ΕΕ που είναι κυρίαρχες. Με τη δημοσιοποίηση των βασανιστηρίων το κράτος δείχνει επομένως ότι κρατά την ισχύ του και τη δύναμή του κι ας έχει χάσει την εθνική του κυριαρχία. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η Κίνηση, γιατί παίζεται η αξιοπρέπεια της κοινωνίας και της κρατικής εξουσίας και καθενός από εμάς».
Η Κατερίνα Παπαγκίκα, γιατρός, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα όσα συμβαίνουν στα κρατητήρια του τμήματος Δραπετσώνας, όπου κρατούνται 75 με 100 άνθρωποι για 6 με 9 μήνες σε μόλις 75 τετραγωνικά. «Επί 9 μήνες δεν έχουν δει το φως ημέρας. Δεν υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού. Ούτε υποδομή. Δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο. Έχουν δερματικές αρρώστιες. Αυτό είναι βασανιστήριο με βάση όλες τις ευρωπαϊκές και οικουμενικές συνθήκες».
Χιλιάδες υπογραφές
Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε επίσης κείμενο υπογραφών, το οποίο είχε μεταφραστεί σε 5 γλώσσες και υπογράφτηκε από κάθε γωνιά του πλανήτη (Αγγλία, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Σλοβενία, Σουηδία και αλλού). «Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και, όταν ολοκληρωθεί, η Κίνηση θα τις καταθέσει στην Επιτροπή Δικαιωμάτων της Βουλής, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη European Committee for the Prevention of Torture», σημείωσε η Κίνηση. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται, όμως η υποδοχή που είχε η κοινή δήλωση είναι εντυπωσιακή με τουλάχιστον 300 ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων να δηλώνουν δημόσια την αντίθεσή τους στα βασανιστήρια. Ενδεικτικά ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι: Gabriel Amard, Parti de Gauche, Γαλλία, Etienne Balibar, φιλόσοφος, Josefine Camitz, σκηνοθέτης, Σουηδία Noam, Chomsky, φιλόσοφος, Barbara Garson, συγγραφέας, Susan George, συγγραφέας, Μichael Lowy, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Maite Mola , αντιπρόεδρος ΚΕΑ, Sirin Tekeli, συγγραφέας, Τουρκία, Attila Vajnai, πρόεδρος Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, Slavoj Zizek, φιλόσοφος, Κάτια Γέρου, ηθοποιός, Τάνια Τσανακλίδου, τραγουδίστρια, Φοίβος Δεληβοριάς, τραγουδοποιός, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, συγγραφέας, Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος, Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος – διευθυντής 9ου ΨΝΑ, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, σκηνοθέτης, Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτις, Αντίνοος Αλμπάνης, ηθοποιός, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, σκηνοθέτης, Μιχάλης Δέλτα, μουσικός.
* Περισσότερες πληροφορίες για την Κίνηση στο www.facebook.com/nopolicetorture ή στο greek-committeeagainsttorture.blogspot.gr
Ιωάννα Δρόσου
Πηγή epohi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου