«Επεσε από τις σκάλες του αστυνομικού τμήματος». «Αντιστάθηκε κατά τη σύλληψη».
Οι κλισέ και φτηνές δικαιολογίες που επικαλείται κατά καιρούς η Αστυνομία, για τις περιπτώσεις κακοποιημένων και άγρια βασανισμένων κρατουμένων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έχουν μακρινό παρελθόν.
Τον Φεβρουάριο του 1973 οι εφημερίδες της εποχής και το περιοδικό «Επίκαιρα» δημοσιεύουν τις φωτογραφίες ορισμένων εκ των 11 φοιτητών που συμμετείχαν στην πρώτη κατάληψη του Πολυτεχνείου και συνελήφθησαν από την Αστυνομία μετά την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ενας εξ αυτών, ο φοιτητής Μάκης Μπαλαούρας, εμφανίζεται στις φωτογραφίες άγρια κακοποιημένος με εκδορές στο πρόσωπο και με μαυρισμένα μάτια. Η επίσημη εξήγηση που δίνει τότε η Αστυνομία στις ερωτήσεις των «ενοχλητικών» δημοσιογράφων είναι ότι αυτός δεν κακοποιήθηκε αλλά έπεσε από τις σκάλες! Σαράντα χρόνια μετά εκείνο το περιστατικό, η «Ε» βρήκε τον «φοιτητή με τα μαυρισμένα μάτια» και ζήτησε την άποψή του για την ...πτώση του στις σκάλες του αστυνομικού τμήματος και το θέμα που προέκυψε από τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες των τεσσάρων νεαρών που κατηγορούνται για ληστείες στον Βελβεντό Κοζάνης. «Οταν είδα προχθές χωρίς ρετούς τις φωτογραφίες των άγρια κακοποιημένων από την Αστυνομία νεαρών, συγκλονίστηκα. Θυμήθηκα το εαυτό μου στην περίοδο της χούντας. Τότε που με σάπισαν στο ξύλο οι αστυνομικοί και μετά έλεγαν ότι έπεσα από τις σκάλες» -λέει στην «Ε» ο Μάκης Μπαλαούρας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία, και προσθέτει: «Μου ξερίζωσαν τα μαλλιά, με χτυπούσαν με γροθιές σε όλο το σώμα μου. Κάποιοι με χτύπησαν και στο πρόσωπο πολύ άσχημα. Την επόμενη ημέρα όταν παρουσιαστήκαμε στις εφημερίδες της εποχής και οι δημοσιογράφοι ρώτησαν για τα σημάδια και το μαυρισμένο μάτι μου, οι αστυνομικοί απάντησαν ότι επιχείρησα να αποδράσω, σκόνταψα και έπεσα από τις σκάλες...».
«Η εικόνα των τεσσάρων κακοποιημένων νεαρών όπως αυτή αποκαλύφθηκε μετά το ρετουσάρισμα των φωτογραφιών, που θύμισε εκείνη την εποχή και τον τρόπο αντίδρασης της Αστυνομίας, που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει βασανισμούς πολιτών τις ίδιες φτηνές δικαιολογίες. Θα περίμενε για όλα αυτά κάποιος να παραιτηθεί από ευθιξία και να πάει στο σπίτι του. Σε μια δημοκρατική χώρα όλα αυτά είναι απαράδεκτα. Ομως σε μια ιμιτασιόν δημοκρατία, όπως είναι αυτή που βιώνουμε όλοι μας τελευταία, αυτά είναι ψιλά γράμματα...».
Πηγή enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου